Bountykaka



Lovar att den här kakan gör succé, men det är ingenting för dej som räknar kalorier. Fast  å andra sidan behöver man inte skära så stora bitar för den är mäktig.

Botten:

4,5 dl socker
4 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4,5 msk kakao
3 ägg
225 g smält smör
2,25 dl kokande vatten

Smörkräm:
225 g smör
4 dl florsocker
2 ägg
1 påse cocosflingor 200 g

Garnering:
250-300g  blockchoklad
2 msk olja

Vispa ägg och socker. Tillsätt  de hopblandade torrvarorna, därefter smör och vatten. Grädda kakan i smord och bröad långpanna, 175° ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna.
Rör ihop alla ingredienserna till smörkrämen och bred på kakan.
Smält chokladen och bred över. Låt stelna.

"DU ÄR MODIGARE ÄN DU VET,STARKARE ÄN DU TROR OCH KLOKARE ÄN DU FÖRSTÅR" Nalle Puh

Besök på konditori och bagerimässan 2011





Bakverken ovan har jag inte bakat, men ville ändå visa upp dem. Visst ser de goda ut, och jag kan försäkra att de var det också, fick nämligen smaka på mässan.
Årets mässa var dock en besvikelse för min del, saknade många delar,  bla tårtdekoration som ligger mej väldigt varmt om hjärtat. Men man får alltid ny inspiration att fortsätta baka.

" DET RÄCKER INTE ATT DRÖMMA OM FLER ROSOR I TRÄDGÅRDEN-MAN MÅSTE PLANTERA DEM OCKSÅ"

Päronkolakaka



Min snälla svägerska kom med en låda päron, så jag improviserade lite fritt efter ett recept jag hört talas om men aldrig provat på. Och det blev fantastiskt gott och saftigt !

150 g smör
3 ägg
2,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

5-6 päron

kolasås:
1,5 dl grädde
55 g strösocker
0,35 dl mörk sirap
1 msk smör
1 tsk vaniljsocker

Börja med kolasåsen genom att blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och låt det koka ca 30 min. Dra av spisen och rör ner smöret och vaniljsockret. Låt svalna.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst, blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten växelvis med det smälta smöret.
Smörj en långpanna, häll smeten däri och tryck ner de skalade och klyftade päronen. ringla kolasåsen över.
Grädda i 175° varm ugn ca 30 minuter, eller tills kakan känns torr.

"ALWAYS PUT YOUR BEST FOOT FORWARD. NOT TO IMPRESS OTHERS, BUT TO IMPRESS AND RESPECT YOURSELF "

Körsbärstårta



En lite annorlunda tårta. Den är pysslig med många moment, men du får lön för mödan, för den blir väldigt god.

300 g djupfrysta smördegsplattor
50 g mandelspån
7-8 dl urkärnade körsbär
4 msk socker
1/2 tsk kanel
1 msk potatismjöl
2 msk rött vinbärsgelé
1 3/4 dl florsocker
1-2 msk körsbärsbrännvin
7-8 blad gelatin
7 1/2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Tina smördegsplattorna. Rosta mandelspånen ljust bruna.
Koka upp körsbären med 1 1/4 dl vatten, 2 msk socker och kanel. Låt sjuda 7 minuter. Rör ut potatismjölet med lite kallt vatten och häll redningen i körsbären. Koka upp under omrörning och låt kompotten kallna.
Värm ugnen till 200°
För samman degplattorna och kavla ut till tre rundlar med 26 cm i diameter. Lägg dem på vattensköljd plåt och grädda 10 minuter. Bred vinbärsgelé på en av bottnarna. rör ut florsockret med med körsbärsbrännvin och glasera geléet. Lägg den åt sidan, den ska ligga överst.
Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden med resten av sockret samt vaniljsockret. Krama ur gelatinet och lös upp det på svag värme. Bland i 3 msk vispad grädde och rör samman med resten av grädden. Bred körsbärskompotten på en tårtbotten och täck med grädden.
Lägg på den andra bottnen och bred på tjockt med grädde. Dela den glaserde bottnen i tolv bitar och lägg den överst. Täck tårtan runt om med grädde. Strö över mandelspån och dekorera med körsbär.

" DU ÄR CHEF ÖVER LIVET, DU HAR EN KUND OCH DET ÄR DU" Phil McGraw

Saffransäppelkaka



Kombinationen saffran och äpple tycker jag är jättegott.

100 g smör
1 dl vatten
2 ägg
2 dl socker
0,5 g saffran (en halv påse)
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4-5 äpplen
kanel+socker

Koka upp smör och vatten och låt kallna. Häll i saffran i blandningen.
Vispa ägg och socker pösigt, blanda ner mjöl och bakpulver växelvis med smöret.
Skala och skiva äpplen och vänd dem i en kanel/sockerblandning. Stick ner dem i smeten.
Grädda ca 30 min. i 175° varm ugn. Strö lite florsocker över.

"SKJUT INTE UPP TILL MORGONDAGEN VAD DU KAN HA GLÄDJE AV IDAG"okänd

Nötkolakaka



Botten:
5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
150 g smör
2 ägg

Fyllning:
300 g blandade nötter
3 dl socker
0,5 dl sirap
150 g smör
0,5 dl grädde
2 msk mjöl
1 tsk vanilj

Nyp snabbt ihop smöret och de torra ingredienserna till bottnen. Knåda  sist in äggen.
Låt vila i plastpåse 1 timme i kylskåpet.
Tryck ut degen i en långpanna och nagga degskalet. Förgrädda  10 min. i 175° varm ugn.

Fyllningen: hacka nötterna grovt. Smält smöret i en kastrull, rör ner alla de övriga ingredienseran samt nötterna. Låt allting smälta ihop, men det får absolut inte koka, för då får du en hård kola som du biter sönder dina tänder på ! Bred försiktigt ut smeten över pajskalet och grädda ytterligare 10 min. eller tills den har fått en vacker gyllenbrun färg.

"DRÖJ INTE MED ATT BEUNDRA TRÄDETS BLOMMOR-EN STORMVIND KAN RYCKA BORT DEM UNDER NATTEN"

Gifflar



Ja, jag vet, det är inga gifflar, men detta är en deg som jag normalt bakar till gifflar. Denna gång valde jag dock att göra dem till lite avlånga små bröd, pga att jag ska ha en god fyllning i dem och det är lättare att få den att sitta kvar än i en giffel.

24 st.
1 paket jäst
50 g smält smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1,3 dl vetemjöl

ägg + sesamfrön till pensling

Smält smöret i en kastrull, slå på mjölken och värm till 37°. Slå det över jästen och rör om så den löses upp. Blanda i salt och mjöl. Knåda i maskin i fem minuter.
Låt jäsa 30 min. på dragfri plats med en duk över.
Tag upp degen och dela den i två delar. Lägg den ena halvan åt sidan.
Mjöla underlaget och kavla ut deghalvan till en stor rund cirkel. Dela den vågrätt på mitten först. Dela den igen på mitten, men denna gång lodrätt.  Nu har du fyra stora trianglar. Skär varje triangel i tre delar så att de bildar trianglar. Detta görs enklast med en sporre.
Rulla ihop till en giffel genom att börja rulla utifrån. Lägg dem på en ugnsplåt och böj dem till månform.
Låt jäsa 30 minuter igen. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.

"MAN FÅR TA FOLK SOM DE ÄR OCH INTE SOM MAN VILL HA DEM"okänd

Dubbla biskvier med apelsinkräm



Försvinnande goda !!

4 äggvitor
5 dl florsocker
200 g mald sötmandel
1 msk maizena majsstärkelse

Apelsinkräm:
1 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
200 g vit choklad
Rivet skal av en apelsin

100 g mörk blockchoklad till kanten

Vispa äggvitorna hårt och tillsätt florsockret under fortsatt vispning. Rör ner mandeln. Tillsätt majsstärkelse.

Smörj ett bakplåtspapper, klicka ut en msk till varje biskvibotten. Observera att de flyter ut så klicka glest.

Grädda i mitten av ugnen, 200°, i ca 7-8 minuter.  Låt dem svalna en aning och lossa dem försiktigt. Låt kallna.

Koka upp grädde och honung. Hacka chokladen fint och smält dem i den heta grädden. Rör om . Tillsätt apelsinskalet. Låt svalna och ställ krämen i kylen. Rör i den ibland. Göres med fördel dagen innan.

Lägg ihop biskvierna två och två med apelsinkräm mellan. Dela dem på mitten med en vass kniv till halvmånar.

Smält blockchokladen och doppa snittytorna .

"JAG HAR TYDLIGEN KOMMIT UPP I MEDELÅLDERN. AV TVÅ FRESTELSER VÄLJER JAG DEN SOM JAG KOMMER HEM TIDIGAST IFRÅN"


Dubbelt så goda



1,5 dl malda hasselnötter
1,5 dl  mald mandel
4 dl florsocker
4 äggvitor

Fyllning:
1 dl starkt kaffe
1 msk maizena
1 äggula
125 g smör
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Börja med att röra ihop den malda mandeln och de malda hasselnötterna med florsockret.
Vispa äggvitorna hårt och rör försiktigt ner dem i nötblandningen.
Klicka ut  smeten på en ugnsplåt, 1 msk stora klickar, det blir ca 35 st.
Grädda i 12 minuter i 175° varm ugn.  Lossa kakorna från plåten och låt dem kallna.

Fyllningen: Koka upp kaffet med maizenan, låt den kallna. Rör i äggulan. Rör ihop smör med florsocker och vaniljsocker. Bland sist i kaffekrämen , lite i taget så den inte skär sej. Skulle det trots allt hända, kan man lägga skålen i vattenbad och vispa upp den på nytt.
Bred krämen på kakorna och lägg ihop dem två och två. Går utmärkt att frysa, och är som godast att ätas direkt ur frysen.

"HEMLIGHETEN MED ATT FÖRBLI UNG LIGGER I ATT LEVA HEDERLIGT,ÄTA LÅNGSAMT OCH LJUGA OM SIN ÅLDER" okänd

Kesellakaka






250 g smält smör
4 dl socker
8 dl mjöl
2 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker

Till 1/3 av degen tillsättes:
1 ägg
2 dl yoghurt eller filmjölk

Fyllning:
2 burkar kesella
2 ägg
2 dl socker
saften av en citron
2 tsk vaniljsocker

Rör ihop de torra ingredienserna, slå sedan över det smälta margarinet. Ta undan en tredjedel av degen och blanda den med ägg och yoghurt/filmjölk.
Bred ut den delen först  i en mindre långpanneform, ca 30x40.
Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen och häll över. Sist tar man resterande deg och smular över.
Grädda i ca 40 min. i 200°

"BÄR INTE PÅ FRAMTIDA BEKYMMER, FÖR DÅ FÅR DU GENOMLIDA DEM TVÅ GÅNGER"/ okänd

Succékaka



Denna kakan gör sej väl förjänt av namnet, så smarrig !

200 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl cacao
2 dl vetemjöl
1 tsk vanilj
1 tsk bakpulver

Glasyr:
1,5 dl grädde
1,5 dl socker
2 msk sirap
100 g mörk choklad
100 g smör

Garnering: rostade mandelspån

Smält smöret i en kastrull, rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör samman mjöl,cacao, bakpulver och vaniljsocker och rör ner detta i smörblandningen.
Läg ett bakplåtspapper i en ugnsform ca 33 x 23 cm. Bred ut smeten och grädda i 175° ugn 15-20 minuter.
Låt kakan svalna något innan den vänds upp och ner på  ett skärbräde och bakplåtspappret lossnas.

Till glasyren rör man ihop alla ingredienserna i en kastrull, förutom smöret.  Koka på svag värme till en seg konsistens, ca 20 min. Dra kastrullen av plattan och klicka i smöret och rör till en glansig massa. Den är rätt så lös, men stelnar till om en stund, man kan påskynda genom att ställa den kallt.
Bred glasyren på den kalla kakan och strö på mandelspån.

"ÖVERALLT ÄR VI HÄNVISADE TILL OSS SJÄLVA, VI SKAPAR ELLER FINNER VÅR EGEN LYCKA "


Smörgåstårta



Detta måste vara världens enklaste smörgåstårta. Få ingredienser, men ändå så god!

9 skivor landgångsbröd
2 askar räkost á 200 g
6 hårdkokta ägg, hackade
1 dl hackad dill
majonnäs
Garnering:
1 burk röd kaviar
1 burk svart kaviar
skalade räkor
gurka

Lägg ut brödskivorna tre och tre, skär ut runda bottnar med hjälp av en tallrik. Bland ihop räkost , dill och hackade ägg och lägg på den första bottnen. Lägg på nästa botten, resten av räkostblandnningen och till sist den tredje bottnen. Bred ett tunt lager med majonnäs över toppen och runt kanterna. Dekorera med kaviar, räkor och  gurkskivor runt kanten.
Göres med fördel en dag innan så att den får stå och fukta till sej. Spara dock räkorna till samma dag, eftersom de annars kan missfärgas av kaviaren.

"NOBODY CAN GO BACK AND START A NEW BEGINNING, BUT ANYONE CAN START TODAY AND MAKE A NEW ENDING./ Maria Robinson

Örtbröd med timjan och västerbottenost



1/2 paket jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk olja
1 msk salt
1 tsk socker
1 msk torkad timjan
1,5 dl riven västerbottenost

Att strö på : 1 ägg + timjan, flingsalt och lite västerbottenost

Lös upp jästen i lite vatten. Tillsätt de övriga ingredienserna och knåda tio minuter i assistent.
Låt  jäsa  1 timme. Ta upp degen och knåda genom den, antingen kan man baka ut den  till frallor eller lägga ut den i långpanna som jag har gjort här.
Låt jäsa en gång till  30 min. Pensla med ägg och strö på flingsalt, timjan och ost.
Grädda i 200° varm ugn ca 30 minuter eller tills den känns genomgräddad.

" BE CAREFUL NOT TO BECOME SO HEAVENLY THAT YOU ARE USELESS ON EARTH " okänd


Frallor med manitoba creme



Detta fantastiska mjöl med extra jäskraft gör brödet så fluffigt och mjukt !

1 paket jäst
1 msk honung
50 g smält smör
1 tsk bakpulver
1 msk salt
ca 13 dl mjöl (manitoba creme)

till pensling: ägg + sesamfrön

Sätt ugnen på 250°.
Smält jästen i lite av degspaden, blanda ner de övriga ingredienserna och knåda  ca 10 min. i assistenten.
Låt jäsa på dragfri plats  i 45 minuter.
Dela degen i portionsbitar och rulla till bullar. Lägg dem på en smord ugnsplåt. Platta till bullarna något och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Ställ in plåten i ugnen, sänk värmen till 200°.
Grädda ca 12 minuter.

"DET ÄR INTE MÅNGA SOM VET HUR BRA DE HAR DET, DÄREMOT HUR BRA ANDRA HAR DET" okänd

RSS 2.0