Lyxig chokladkaka



Chokladtårtor till kompisens kalas. För recept, se tidigare inlägg :Lyxig chokladkaka under kategorin tårtor.



" ATT ÅLDRAS ÄR SOM ATT BESTIGA BERG. MAN BLIR LITE ANDFÅDD, MEN FÅR DESTO BÄTTRE UTSIKT" Ingrid Bergman

Very Cherry Chocolate cake





Den här tårtan liknar ingenting jag bakat tidigare. Bottnarna blir väldigt mjuka och lite kladdiga, men en mycket god kombination med körsbärsfyllningen. Det fick bli min egen födelsedagstårta i år, samtidigt som jag försökte träna på att göra gräddrosor, vilket inte var så lätt.

Bottnar:

2 ägg
2,5 dl starkt kaffe
2,5 dl filmjölk
1,25 dl rapsolja
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
450 g socker
85 g kakao

Fyllning:
500 g mascarpone
3 dl vispgrädde
120 g socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl körsbärsmarmelad

Choklad ganache:
100 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 msk smör

Sätt ugnen på 175 °
Blanda samman ägg, kaffe, rapsolja och filmjölk i en bunke .
Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dem sedan i äggblandningen. Vispa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter.
Fördela smeten i  tre formar, ca 24 cm i diameter.
Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter.
Obs att kakorna ser kladdiga ut men det ska de göra. Frestas inte att låta dem stå inne lite extra, de är klara när en provsticka kommer ut torr.Låt kallna.
Lägg gärna bottnarna i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.

Vispa under tiden samman mascarpone, grädde, socker samt vaniljsocker till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämnt.

Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen är pålagd så bres krämen på toppen och sidorna. Spara lite till rosorna.

Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden lite åt gången och  rör sist ner smörklicken.Låt ganachen svalna  i kylskåp innan den fördelas över tårtan. Spritsa rosor av krämen om så önskas.

" KVINNOR DELAR VÅR SMÄRTA, FÖRDUBBLAR VÅR GLÄDJE OCH TREDUBBLAR VÅRA UTGIFTER"James Saunders



Laktos- och glutenfri tårta



En tårta till en mycket speciell kille som jobbar med dataspelsutveckling.


Botten:
4 ägg
2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
1 dl maizenamjöl

Blanda  potatismjöl, maizenamjöl och bakpulver.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Det ska vispas länge, längre än du tror.

Tillsätt mjölblandningen och rör om.

Häll i form och grädda i 175° i ca. 30 minuter. Täck med bakplåtspapper när halva tiden gått.

OBS! Om du smörar (innehåller mjölk) och bröar formen (ströbröd innehåller gluten och ev. mjölk).

Klä en form med bakplåtspapper eller använd det som är mjölkfritt och glutenfritt.

Fyllning:

Chokladkräm

Lemon curdgrädde

Garnering: vit marsipan

 

" ETT VÄLSIGNAT KARAKTÄRSDRAG HOS KVINNOR ÄR ATT DE KAN FÖRLÅTA MÄN"okänd

 

 

 

 


 


Choklad-och passionsfruktmoussetårta





Choklad- och passionsfruktsmoussetårta
15-20 bitar

Botten
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Mörk chokladmousse
200 g mörk choklad
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
2 ägg
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Passionsfruktsmousse
1 äggula
1/2 dl socker
1 tsk vanlijsocker
125 g mascarpone
2 msk koncentrerad exotisk juice
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gelétäcke
3 passionsfrukter
2 dl utspädd tropisk juice
3 gelatinblad

Garnering
Passionsfrukt
Physalis


Botten
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. Fäst ett smort smörpapper i en bakform med löstagbar kant (26 cm). Grädda 175° längst ner i ugnen i  20 minuter. Låtkallna.

Mörk chokladmousse
Smält den mörka chokladen. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varma chokladen så att de smälter helt. Rör ned äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag. Kläm fast overheadfilm i springformen för att förhöja kanten på formen (dela två OH-papper på mitten, tejpa ihop tre delar till en långsmal remsa och kläm fast den mellan tårtbotten och springkantsformen. OH-papper finns t.ex att köpa i bokaffärer och på Mediamarkt). Fördela moussen över den svala tårtbotten i ett jämntjockt lager. Ställ in i kylen.

Mjölkchokladmousse
Blötlägg gelatinbladen i fem minuter. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad. Rör ner äggen, ett i taget. Smält gelatinbladen i micron (10 sek), rör ner gelatinet i chokladen. Låt svalna till rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan, ställ kallt igen.

Passionsfruktsmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Vispa gulor, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen i äggsmeten. Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten. Vänd till sist ner den vispade grädden. Bred ut moussen över mjölkchokladmoussen. Ställ in i kylen igen.

Gelétäcke
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Späd den koncentrerade juicen något starkare än vad som står på förpackningen (jag brukar späda 1+3 istället för 1+4) Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på efter ca 20-30 min).

Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering. (Det går bra att göra den ett par dagar före också)

"VAR MÅTTLIG I DIN NJUTNING SÅ FÖRBLIR DEN EN NJUTNING"


RSS 2.0