Citronrutor


Gott gott !!

Botten:
3 3/4 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
225 g smör

Citronkräm:
6 ägg
4 dl socker
1 dl vetemjöl
2 citroner, rivet skal av+ 1 1/2 dl saft
florsocker

Botten: blanda alla torra ingredienserna och mosa ner smöret med en gaffel. Låt degen vila i kylskåp i 30 min.
Tryck ut i en form ca 30x35 och nagga degen med en gaffel. Förgrädda i 200° ugn ca 10 min.
Citronkräm: Riv skalet av båda citronerna och pressa ur 1,5 dl saft. Vispa ägg och strösocker pösigt, tillsätt vetemjöl samt citronskalet och saften. Grädda i 175° på nedersta falsen ca 12-15 min. Pudra rikligt med florsocker över. Kakan är väldigt lös, så den bör stå kallt över natten inann man skär upp den.

" KÄRLEK ÄR ATT ACCEPTERA VARANDRA "
Elise Ottosen-Jensen

Exotisk moussetårta





Så här blev årets födelsedagstårta till maken.

Browniebotten:
150 g smör
2,5 dl socker
2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vanilj
0,5 dl kakao
2 ägg
1,5 dl kokt vatten

mousse:
3 ägg
1,5 dl socker
400 g philadelfiaost
200 g creme fraiche
1 tsk vanilj
2,5 dl outspädd ananas/passionsfruktjuice
3 msk gelatin

garnering:
vispgrädde
chokaldfigurer
röda cocktailbär

Rör ihop alla torra ingredienser, blanda ner det smälta smöret växelvis med det varma vattnet. Vispa upp äggen lätt och rör ner dem sist. Grädda i en form med löstagbar botten, 24 cm/diameter, ca 25 min. i 175°.
Låt kakan svalna, diska ur formen och lägg tillbaka kakan i den.
Till moussen vispas ägg och socker pösigt. Bland varsamt ner ost och creme fraiche, samt vaniljsocker. Blötlägg gelatinet och smält det i lite av juicen. Bland ner resten av juicen och häll  i ägg/ostblandningen och rör om.
Bre moussen över kakan och ställ den att stelna i kylskåp, minst 2 timmar. Dekorera efter tycke och smak.

" VARJE DAG AV DITT LIV ÄR ETT BLAD I DIN HISTORIA" arabiskt ordspråk

Cafékaka



9 dl vetemjöl
1 dl cacao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
4, 5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
300 g smält smör
Fyllning:
3 ägg
1 burk creme fraiche
2 burkar kesella
2,5 dl socker
3 tsk vanilsocker
Blanda alla torra ingredienserna i en stor skål. Smält smöret och häll det över och rör ihop till en smulig massa. Strö hälften av degen i en långpanna och platta till. Rör ihop alla ingredienerna till fyllningen. Slå den över kakbottnen och strö över resten av smuldegen.
Grädda i 30 min. i 200 ° ugn. Det blir ca 35 bitar.

"FRÅGAN ÄR INTE VAD SOM ÄR MENINGEN MED LIVET,UTAN VAD SOM ÄR LIVETS MENING FÖR DIG "

RSS 2.0