Prinsessan Victorias bröllopstårta


Här har jag följt receptet som togs fram till Victoria och Daniels bröllop, men har gjort min egen dekoration. Orginalet hade vit marsipan.

Tårtbotten:
3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
½ dl skållad mald mandel
½ tsk bakpulver

Mandelkrisp:
1 dl sötmandel
½ dl branflakes
100 g mjölkchoklad

Vaniljbavaroise:
3 gelatinblad
½ vaniljstång
2 dl mjölk
½ dl strösocker
2 äggulor
2 dl vispgrädde

1 ½ dl jordgubbssylt
rivet skal av ½ citron

Garnering:
3 dl vispgrädde
300 g rosa marsipan

 

Sätt ugnen på 175º.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, mald mandel och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp på galler och låt kallna. Dela kakan i två bottnar.

Mandelkrisp:
Rosta mandeln i en torr het panna. Hacka den fint. Krossa flingorna. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Blanda med mandel och flingor. Stryk ut till ett tunt lager på
bakplåtspapper. Låt stelna i frys.

Vaniljbavaroise:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång och frön med mjölken och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, dra från värmen och låt stå 10-15 min. Ta upp vaniljstången. Vispa äggulor och resten av sockret till en luftig smet. Vispa ner den i kastrullen med mjölken och värm på svag värme under kraftig omrörning tills krämen börjar tjockna. Ta från värmen och låt krämen svalna något. Ta upp gelatinbladen, rör ner dem i den varma krämen. Rör om tills de har smält. Låt krämen svalna. Vispa grädden och blanda med krämen. Blanda jordgubbssylten med rivet citronskal. Lägg en botten i en form med löstagbar kant. Bred ut bavaroisen på bottnen och låt stelna i kyl ½ tim. Bred på sylten. Hacka mandelkrispet och strö det över sylten. Lägg på nästa botten. Låt tårtan stå i kyl minst 4 tim. Vispa grädden till garneringen och bred den över tårtan. Kavla ut marsipanen till en rund platta och lägg den över tårtan. Jämna till kanterna med en kniv. Pudra över florsocker.

 

"ÅLDERN HAR INGEN BETYDELSE, SÅVIDA DU INTE ÄR EN OST"okänd

Cappuccinorutor



Verkligen ingenting för kalorijägare, men goda blir de !

400 g smör
5 dl råströsocker
8 ägg
6,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kakao
6 msk nescafé upplöst i
4 msk varmt vatten

Glasyr:
150 g vit choklad
60 g smör
6 msk mjölk
4 1/4 dl florsocker
kakao

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör noggrant mellan varje.
Bland de torra ingredienserna. Rör ut kaffet i det varma vattnet. Blanda ner mjölsorterna växelvis med kaffet i smeten.
Grädda i en mindre ugnsform för att få höjden på kakan, ca 35x40cm
Ugnstemperatur 175°, ca 25 min. Kakan ska vara torr.

Till glasyren smältes smör, mjölk och den vita chokladen varsamt i en kastrull. Tillsätt florsocker och rör den slät.
Bred över den kalla kakan och sikta lite kakaopulver över.

" VÄNTA INTE PÅ DEN STORA LYCKAN, SÅ ATT DU MISSAR DEN LILLA"/ okänd

Ambrosiakaka



Botten:
3 ägg
2,5 dl socker
150 g smör
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

fyllning:
gör en kall marsankräm på 2 dl mjölk och 3,5 msk pulver
1,5 dl vispgrädde

glasyr:
5 dl florsocker
pressad citron
ev. strössel,hushållsfärg

Smält smöret och låt det kallna. Vispa ihop ägg och socker till en pösig smet. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Sist ihälles det  smälta smöret.
Rör ihop marsankrämen och den vispade grädden.
Grädda i 175° varm ugn, ca 25 min. Låt kakan kallna och dela den sedan i två bottnar.
Bred marsanfyllningen emellan.
Rör ihop florsocker och citronsaft ( man får prova sej fram till lagom konsistens)
Färga eventuellt med någon droppe hushållsfärg.  Glasera kakan. Strö över strössel om så önskas.

"VAR TACKSAM MOT DEM SOM IRRITERAR DEJ, DE HJÄLPER DEJ ATT TRÄNA UPP DITT TÅLAMOD"

RSS 2.0