Citron- och marängdessert



Maräng:
5 äggvitor
½ tsk bakpulver
1½ dl socker

Citronkräm:
5 äggulor
1 dl socker
4 msk citronsaft
Rivet skal av 1 citron

3 dl grädde

Garnering:
Rivet skal av 1 citron
Vispa äggvitorna och sockret blandat med bakpulver till en marängsmet. Häll smeten i en smord springform. Grädda i ca 1 timme i drygt 100°

Under tiden sjudes äggulor, socker och citronsaft i vattenbad tills den tjocknar. Vispa hela tiden. Låt svalna

Vispa grädden.

Bred ett lager av citronkrämen och sedan ett lager grädde.
Garnera med rivet citronskal.

WHEN I DO GOOD, I FEEL GOOD.WHEN I DO BAD I FEEL BAD.THAT´S MY RELIGION./ Abraham Lincoln


Gräddsemla



Semmeldags! det finns otroligt många tips på hur man ska få den där rätta fluffiga goda bullen. Så här gör jag mina och de blir väldigt goda och luftiga. Mitt tips är att öka mängden jäst och använda manitoba creme mjöl.

20 bullar

5 dl mjölk
75 g jäst
150 g smör
0,5 tsk salt
1,5 dl socker
1 msk grovstött kardemumma
ca 12 dl manitoba creme mjöl

300 g mandelmassa
3 msk grädde
5 dl vispgrädde
florsocker

Tillred degen på traditionellt sätt till bullar. Låt den jäsa 30 min.
Rulla ut till runda bullar.  Lägg ut dem glest på bakplåt. Låt jäsa 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200° varm ugn i 10 minuter.
Låt kallna. Skär av toppen på bullen som ett litet lock.
Riv mandelmassan grovt och rör ut den med lite grädde. Jag brukar spritsa på min mandelmassa. Vispa sedan grädden till hårt skum, om man vill kan man ha i 1 msk socker. Spritsa grädden på bullen, lägg på locket och pudra över med lite florsocker.

" JAG TÄNKER INTE BÖRJA NÅGOT NYTT LIV. JAG KÖR VIDARE MED MITT GAMLA BEGAGNADE."

Schwarzwaldtårta



Bottnar
3 dl hasselnötter
4 dl florsocker
3 äggvitor
Fyllning och garnering
300 g blockchoklad
10 dl vispgrädde +2 tsk vaniljsocker

kakao

Bottnar
Sätt ugnen på 150 °

Mal nötterna och blanda dem med florsocker.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned i nötblandningen.

Rita upp tre rundlar, ca 18-20 cm i diameter på bakplåtspapper.

Bred ut smeten i rundlarna och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.

Lossa bottnarna omedelbart med en vass kniv.

Garnering
Smält blockchokladen
. Häll ut  i ett tunt lager på bakplåtspapper och låt den nästan stelna.

Sporra ut fyrkantiga bitar till garnering.

Fyllning
Vispa grädden med vaniljsockret.

Lägg samman bottnarna med ett lager av grädden mellan varje . Spritsa runtom och ovanpå.

Stick i chokladrutorna och pudra över kakao.


" DET RÄCKER INTE MED ATT VARA STRÄNGT UPPTAGEN-DET ÄR MYRORNA OCKSÅ.DET AVGÖRANDE ÄR : VAD ÄR DET MAN ÄR SÅ STRÄNGT UPPTAGEN MED?/ Henry David Thoreau


Valentinekakor



150 g smör
1,5 dl socker
1 äggula
3,5 dl vetemjöl
rivet skal av 1 citron

mörk blockchoklad
vit blockchoklad
strössel

Rör smör och socker vitt och poröst, tillsätt äggulan, citronskal och mjöl. Låt vila ca 15 min. i kylskåp så degen blir kavlingsbar. Kavla ut degen och ta ut hjärtformade kakor.
Grädda ca 8 min. i 175°. Låt kallna.
Smält choklad, doppa kakorna däri, strössla och låt dem stelna på ett bakplåtspapper.

" FÖR ATT BLI GAMMAL OCH KLOK MÅSTE DU FÖRST HA VARIT UNG OCH DUM"

Frusen glasstårta



Ser ut som en cheesecake, men denna består av en mindre mängd philadelfiaost och större andel grädde, därav namnet.  Den ska heller inte gräddas utan fryses.

Ingredienser

12 digestivekex

3 dl vispgrädde

2 mskvaniljsocker

3 äggulor

100 g Philadelphiaost

3 dl florsocker

3 äggvitor

2 dl mixade/mosade bär eller frukt

 

Smula digestivekex i botten på en pajform ca 23 cm i diameter, med löstagbar kant. Ställ åt sidan. Vispa grädde och vaniljsocker fast i en skål. Rör äggulor, ost och florsocker luftigt i en annan skål. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en tredje skål. Blanda först ner den vispade grädden i ostblandningen och vänd därefter försiktigt ner äggvitorna. Häll smeten i formen med de smulade kexen. Ställ i frysen i minst 2 timmar. Garnera med färsk frukt eller bär, eller lite riven choklad.

 

" THE MOST WASTED OF ALL DAYS IS THE ONE WITHOUT LAUGHTER" /E.E.Cummings


Rulltårtsbakelser



En helt vanlig rulltårta som man kan piffa upp med lite färgad grädde och bär.

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl grädde eller mjölk

ca 2 dl valfri sylt

vispgrädde
hushållsfärg
ev. strössel
bär eller frukt

Vispa ägg och socker vitt och pösigt, blanda ner bakpulver och grädde och fortsätt vispa. Rör sist ner vetemjölet med en slickepott.
Lägg ut ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och vik opp kanterna ca 1 cm. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen på 225 ° ca 8 min.
Strö ca 2 msk socker över den varma kakan och vänd över den på ett nytt bakplåtspapper. Lossa det gamla pappret försiktigt. Bred sylt över den varma kakan, rulla ihop från långsidan. Lägg rulltårtan med skarvet nedåt och  låt den kallna.
Vispa grädden med hushållsfärgen. Skär rulltårtan i ca 5 cm bitar, ställ dem på högkant och spritsa på grädden. Dekorera med bär eller frukt.

"LYCKAN ÄR FÖR ENKEL FÖR ATT VI SKA FÖRSTÅ DEN" / Ulf Lundell

RSS 2.0