Solskensbullar

 
Bullar:
5 dl mjölk
1 bit jäst
1 ägg
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
150 g smör
ca 1 liter mjöl
 
Fyllning:
marsankräm
 
Tillred och jäs degen (vanlig "bulldeg)
Rulla ut till runda bullar.Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.Jäs under bakduk ca 20 min.Sätt ugnen på 225°. Blanda ihop kallrörd marsankräm med mjölk.Fyll en spritspåse med en rund tyll.Gör ett hål med fingret rakt ner i bullarna och spritsa i vaniljkrämen. Låt jäsa ytterligare 15 min. Pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen 7 – 9 min.
När bullarna kallnat smältes lite smör och penslas runtom. Rulla sedan bullarna  i strösocker.
 
" ALWAYS REMEMBER that you are PERFECT just the way you are"
 

BUDAPESTRULLE

 
Botten:

6 äggvitor
3 dl socker
100 g mixade hasselnötter
2 msk kakao
1 msk mjöl
2 msk marsanpulver

Fyllning:
4 dl vispgrädde
1-2 burkar konserverade mandariner

Vispa äggvitor hårt, fortsätt vispa medans sockret tillsätts lite i taget. Mixa hasselnötterna och blanda dem med mjöl, marsanpulver och kakao. Vänd försiktigt ner nötblandningen i äggvispet. Fyll en sprits med en tjock tyll . Spritsa ut smeten på ett bakplåtspapper ifrån ena långsidan till den andra. På detta sätt spricker inte marängen när den sedan skall rullas. Grädda i 175 ° i nedre delen av ugnen i ca 18 min. Vänd upp på ett nytt bakplåtspapper när kakan är klar och dra loss bakplåtspappret som tårtan gräddats på. Låt svalna. Vispa grädden och bred den över bottnen och placera ut de avrunna mandarinerna. Rulla  ihop tårtan.Garnera med smält mörk choklad och florsocker.

 

"MAN BÖR ALDRIG SKÄMMAS FÖR ATT ERKÄNNA ATT MAN HAFT FEL FÖR DET BETYDER JU ATT MAN ÄR KLOKARE IDAG ÄN IGÅR"/ Jonathan Swift


Aprikosbitar med vit choklad

 

Botten.
100 g smör
1 dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
½ dl havreflingor

Ovanpå:
1 burk ( 420 g ) aprikoser
1 dl apelsinmarmelad
200 g vit choklad
1 ½ dl hackade hasselnötter

 

Rör smör och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda i en skål för sig vetemjöl. potatismjöl och bakpulver.
Häll först mjölblandningen i den vispade ägg och smörblandningen och därefter havregrynen.
Klä en ca 20-30 cm stor rektangulär form med bakplåtspapper.
Bred ut smeten i formen.
Grädda längst ner i ugnen i 175° ,ca 20 minuter.
Låt bottnen svalna.

Ovanpå:
Mosa de avrunna aprikoserna och blanda med marmeladen.
Bred blandningen på kakbottnen.
Hacka chokladen i bitar och
kör den i micron på full effekt  ca 1 minut.
Rör om då och då.
Häll den smälta chokladen över fruktlagret och jämna ut chokladen med en kniv.
Strö genast hackade hasselnötter över.
Låt chokladen stelna något och skär därefter kakan i bitar.
 
" I´M PROUD TO BE DIFFERENT. IT´S THE BEST THING ABOUT ME"

RANDIG CHOKLADMOUSSETÅRTA

 
 
 
 
 
 

Tårtbotten:
5 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
0,5 dl kakao

2,5 tsk bakpulver

1 dl starkt kallt kaffe

Mörk mousse:
3 dl  vispgrädde
200 g mörk choklad
2 äggulor

Ljus mousse:
3 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad eller vit choklad
2 äggulor

1 liten dajm

 

  • Sätt ugnen på 175°
  • Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda vetemjöl, potatismjöl och kakao.
  • Rör ner det i äggsmeten.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.
  • Låt kakan svalna något, stjälp upp den på galler och låt den kallna.
  • Dela kakan i tre bottnar.
  • Fördela kaffet över bottnarna och ställ dem kallt.
  • Börja med den mörka moussen.
  • Vispa grädden till ett fast skum.
  • Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad eller i mikro så att den bara blir mjuk.
  • Rör om tills den smälter.
  • Rör ihop äggulorna i en skål.
  • Tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
  • Rör ner grädden lite i taget till en jämn smet.
  • Gör den ljusa moussen på samma sätt.
  • Lägg en av tårtbottnarna i en form med löstagbar kant.
  • Bred över hälften av den mörka moussen och sedan hälften av den ljusa moussen.
  • Lägg på den andra tårtbotten och bred över mousserna på samma sätt.
  • Låt stå i kyl 4-5 tim eller över natten.Ta tårtan ur formen och dekorera med grädde och hackad dajm.
" EVERY SAINT HAS A PAST AND EVERY SINNER HAS A FUTURE" Oscar Wilde

Jorgubbsmoussetårta med bowniebotten

Botten:
200 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl cacao
2 dl vetemjöl
1 tsk vanilj
1 tsk bakpulver
Smält smöret i en kastrull. Ta den av värmen och rör ner socker och ägg.Blanda de torra ingredienserna och rör ner i kastrullen. Grädda i en form med löstagbara kanter i 20 minuter i 175° varm ugn. Låt kakan kallna, lossa den från formen. Diska formen och ställ tillbaka bottnen i den.
Jordgubbsmousse:
500 g frysta och tinade jordgubbar
1 ägg
1 dl socker
1 dl färskpressad apelsinsaft
5 blad gelatin
4 dl grädde
Tina jordgubbarna så mycket så att de  går att mixa till en slät massa. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Vispa grädden i en skål och ägg och socker i en annan. Ta upp gelatinbladen, värm apelsinsaften och låt gelatinet smälta däri.Blanda ihop den vispade grädden, jordgubbsmoset, äggblandningen och sist gelatinet i en jämn stråle medan du vispar kraftigt.
Bred moussen över kakan och jämna till om det behövs.Tårtan bli väldigt hög, så det kan behövas att du bygger up en extra kant på formen med hjälp av bakplåtspapper, eller overheadplast. Ställ den i kylskåpet att stelna i ett par timmar.
Gele:
Överst på tårtan läggs ett tunt gelétäcke som görs på 1 dl jordgubssaft och 1 gelatinblad.
Dekorera med gräddrosor.
 
"YOU GET WHAT YOU GIVE, WHETHER IT´S BAD OR GOOD"
 
 

RSS 2.0