LCHF Chokladtårta med valnötter

 
Äntligen har jag vågat att prova på att baka socker- och mjölfritt. Och jag måste säga att kakan blev väldigt god!
Den kommer jag garanterat att baka flere gånger, och ingen kan ana att den är gjord på ett recept från LCHF-dieten. Njut den som den är eller med hallongrädde till!
 

Botten:

1 dl vatten

2 tsk frystorkat kaffe

250 g mörk choklad  70%

250 g smör

2 dl Stevia ( köper jag på Willys eller Ica)

100 g valnötter, (mal hälften och finhacka andra hälften)

1 krm bakpulver

5 ägg

 

Glasyr:

0,75 dl Stevia

1 dl vatten

175 g mörk choklad 70%

0.5 tsk olja

 

   

Blanda vatten och kaffepulver i en tjockbottnad kastrull och värm på låg värme.

Hacka chokladen fint och blanda ner under konstant omrörning. 

Tillsätt smöret, lite i taget, omväxlande med stevia. Fortsätt och rör hela tiden så du får en slät kräm.Ta kastrullen från värmen.

Blanda de malda och hackade valnötterna med bakpulvret  och rör ner i chokladsmeten.

Vispa upp äggen lätt och tillsätt dem lite i taget under omrörning.

Spänn bakpapper i botten på en springform, 24 cm .

Häll smeten i formen och grädda i 175 °  längst ner i ugnen i ca 30-40 min.

Låt kakan kallna.

 

Glasyren:

Finhacka chokladen. Blanda stevia och vatten i en kastrull.

Värm under omrörning tills det nätt och jämt kokar.Ta kastrullen från värmen.

Rör ner chokladen, lite i taget. Rör tills den smält och glasyren är blank och fin.Häll ner olja till sist. Låt glasyren stå och svalna tills den har en lagom konsistens  och bred den sedan över tårtan och låt den stelna.

 

"LIFE DOESN´T GET EASIER, YOU JUST GOT STRONGER!"


Fruktkaka

 
200 g smör
2,5 dl socker
4 äggulor
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk suckat
100 g russin
50 g hackad mandel
4 äggvitor
 
ca 250 g vit choklad
några droppar neutral olja
 
Rör smör och socker vitt och poröst. Rör ner äggulorna ett i taget och rör väl mellan varje.
Blanda mjöl, bakpulver, suckat, russin och mandel och rör ner i smeten. sist vispas äggvitorna upp till hårt skum och vändes försiktigt ner i smeten med en slickepott.
Grädda i 175° varm ugn i ca 50 min.
När kakan är riktigt kall, smälter man den vita chokladen och rör i oljan och glaserar kakan.
 
TA TILL DEJ VARDAGENS GLÄDJESTUNDER!

Saftig chokladkaka

 
5 ägg
5 dl socker
250 g smör
6,25 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2,5 dl kaffe/mjölk
 
Fuktning:
5 msk smör
5 msk socker
5 msk mjölk
5 msk vaniljsocker
 
Smält smöret och låt det svalna. Vispa under tiden ägg och socker vitt och poröst. Blanda ihop de torra ingredienserna  och rör ner det i äggsmeten, växelvis med smöret och kaffet/ mjölken.
Grädda i en kakform modell större, eller en liten ugnsform, i 175°, ca 40 minuter.
 
Rör ihop allt till fuktningen i en kastrull och låt det få ett uppkok. Gör några hål med en sticka i  den varma gräddade kakan och häll över blandningen. Låt kakan stå kallt tills nästa dag.
 
"I DON´T NEED YOUR ATTITUDE, I´VE GOT ONE OF MY OWN"
 

Sockerkaka med glasyr

 
En extra god och saftig sockekaka får du genom att dränka in den med en glasyr efter gräddning.
 
75 g smör
1,5 dl mjölk
3 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Glasyr:
2 msk smält smör
2 msk socker
2 msk grädde
 
Koka upp smör och mjölk , låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det med en slickepott i smeten, växelvis med smör och mjölkblandningen.
Grädda i en rund form, ca 22 cm i diameter. 175° 30 min.
Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och låt det koka upp. Slås över den varma nygräddade kakan.
 
"DONT FORGET TO LOVE YOURSELF! "

Julstjärnor

 
Julstjärnor, eller som de heter i Finland - jultårtor. Enkla att göra med köpt smördeg och plommonmos eller sylt.
Även om jag är en "baknörd" så ställer jag mej inte och gör en egen smördeg.
Du behöver alltså: 1 paket djupfrysta smöregsplattor, plommonmos, 1 ägg till pensling
Gör så här:
Låt smördegsplattorna tina ca 15 minuter i rumstemperatur. Skär med en vass kniv eller sporre i fyrkantiga rutor, ca 15x15 cm. Skär ett snitt in från varje hörn mot mitten, ca 4 cm långt. Lägg på 1 msk av plommonmoset och vik sedan upp flikarna så de bildar en "vindflöjel". Tryck till i mitten så att de håller ihop.Pensla bakverken med uppvispat ägg. Grädda i 200 ° varm ugn, i ca 10 minuter, eller tills de rest sej och fått en gyllenbrun färg.  Pudra över lite florsocker innan servering. Går utmärkt att frysa.
 
"TÄNK PÅ ATT FRÄMLINGAR ÄR VÄNNER DU ÄNNU EJ MÖTT" Dalai Lama
 



Lyxiga saffransbullar i långpanna

 
En kalljäst deg med lite extra känsla av lyx. Jättegoda och saftiga tack vare vaniljkrämen.
Blir 30 bullar.
 
 

Deg:

2 påsar saffran

50 g jäst
3 dl kall mjölk
0.75 dl strösocker

0,5 tsk salt
2 ägg
150 g rumsvarmt smör
 ca 11 dl vetemjöl

Vaniljkräm:
1 vaniljstång
3 dl standardmjölk
½ dl strösocker
1½ msk Maizena majsstärkelse
4 äggulor

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk  kardemumma

Pensling och glasyr:
1 ägg till pensling
2 dl florsocker
ca 1 msk vatten

Mortla saffran med 1 sockerbit. Rör ut jästen i den kalla mjölken tilLsammans med saffran. Tillsätt socker, salt, ägg, smör och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg.  Låt jäsa 1 timme.

Gör vaniljkrämen och blanda fyllningen.

Vaniljkräm: Skrapa ur vaniljstången i mjölken i en liten kastrull. Koka upp mjölken med vaniljstången och låt svalna. Tillsätt socker, majsstärkelse och äggulor. Sjud under vispning till en kräm, passa noga så att det inte blir för varmt. Ta genast från värmen när den tjocknar och fortsätt vispa en stund i kallt vattenbad och låt den  kallna  under lock i vattenbadet.

Kavla ut hälften av degen till 30 x 40 cm och lägg den i en ugnslångpanna med bakplåtspapper. Bred på vaniljkrämen.

Kavla ut resten av degen. Bred på fyllningen, rulla ihop från långsidan. Skär 30 skivor som du lägger i rader på degplattan med vaniljkräm. Jäs cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 200° Pensla med ägg och grädda på nedersta falsen cirka 25 minuter. Låt kallna.

Blanda glasyren och ringla över. Skär i fyrkanter.

 
 LÅT INTE ORDEN "KAN INTE"  STOPPA DEJ. LÅT ALDRIG ORDEN"VÅGAR INTE" HINDRA DEJ.

Moccatårta

 
Marängbottnar:
6 äggvitor ( 2 dl)
3,5 dl socker
 
Moccakräm:
0,5 dl bryggmalet kaffe
1,5 dl vatten
250 g smör
3 äggulor
1 dl florsocker
 
Garnering:
1 påse rostade mandelspån
kaffepulver
 
Markera på bakplåtspapper 3 runda bottnar ca 22 cm i diameter.
Blanda vitor och socker i en stor bunke, ställ den i en kastrull med kokande vatten.Se till att bunken sluter tätt mot kastrullkanten och vispa tills marängsmeten blir tjock och fast.
Spritsa eller bred ut marängen på markerat papper på plåten.
Sätt in plåtarna på en gång i ugnen. Skifta plats ett par gånger under gräddningen som tar ca 2 timmar.
Låt gärna bottnarna stå kvar på eftervärme när de är färdiggräddade.
 
Brygg kaffet och låt det kallna.
Rör smör och florsocker, tillsätt gulorna ett i taget.
Häll i kaffet och blanda till en fin smet.
 
Lägg samman bottnarna med kräm emellan. Bred också kräm på sidorna och ett tunt lager ovanpå.
Strö den flagade rostade mandeln runt kanten.
Spritsa ett vackert gallermönster överst på tårtan och sikta kaffepulver över.
 
Tårtan går utmärkt att frysa !
 
 
" I EN VÄRLD DÄR DU KAN BLI VAD DU VILL, VAR DEJ SJÄLV" !

CHOKLADTÅRTA MED VIT CHOKLADFYLLNING OCH LINGONMOUSSE

 
Far i huset är väldigt förtjust i vit choklad, därav  denna komposition. Det blir både fyllning och garnering med det. Lingonmousse pasar utmärkt till för att bryta det söta.

 Till den här tårtan måste man dagen innan man tänker baka den förbereda den vita chokladfyllningen. Gör så här: Finhacka chokladen, värm upp grädden i en kastrull nästan till kokpunkten ( får ej koka) och rör ner chokladen under det att du rör hela tiden tills chokladen smält. Ställ den i kylskåp över natten. Vispa upp den till en fast konsistens nästa dag när du skall använda den.

Chokladbotten:

2 dl socker

1 dl kakao

2 dl mjölk

150 g smör

2 ägg

3 ¾ dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Lingonmousse:

350 g lingon

¾ dl socker

1 ¼ dl florsocker

¾ dl vaniljsåspulver

3  dl vispgrädde


Vit chokladfyllning:

400 g vit choklad

6 dl vispgrädde

Botten:Blanda i en kastrull mjölk,1 dl av sockret samt kakao.  Koka upp och låt det svalna.

Rör smöret tillsammans med resten av sockermängden så det blir vitt o poröst. Tillsätt äggen ett i taget och fortsätt vispa. Bland de torra ingredienserna i en skål och rör ner det växelvis med mjölk-blandningen i smöret. Grädda i 175° varm ugn i ca 45 minuter. Dela den kalla kakan i tre bottnar.

Lingonmousse:

Koka lingon och socker i 10 minuter. Låt kallna. Rör i florsocker och vaniljsåspulver. Sist blandas den uppvispade grädden i.

 

Montering:

En tårtbotten, ca 1/3 av den vita chokladen, tårtbotten, ett lager lingonmousse och överst en tårtbotten. Bred resterande av den vita chokladblandningen över tårtan i ett vackert mönster. Om du har vispat den tillräckligt hårt går det utmärkt att spritsa ut den. Dekorera med rosor eller frukt.

 
"FALLING DOWN IS A PART OF LIFE, GETTING BACK UP IS LIVING!

TIRAMISÚ

 
Det finns lika många recept på tiramisu som det finns kockar och jag har provat mej fram till den här som jag tycker är den absolut godaste och därför vill jag dela med mej av den.
 

3 dl stark  espresso

3 msk amaretto mandellikör

300 g savoiardikex

2 äggvita

4 äggula

1 dl socker

2 dl vispgrädde

500 g mascarpone

rivet skal av 1 apelsin

Koka kaffet och låt det kallna, blanda i likören.

Vispa äggvitorna hårt och ställ åt sidan. Vispa grädden hårt i en annan skål. I en tredje skål vispas äggula och socker. Blanda ner det rivna apelsinskalet i äggblandningen, sedan röres mascarponen i och sist grädden. Vispa ihop med elvisp. Sist rör man varsamt ner den uppvispade äggvitan.

Lägg ut savoiardikexen i ett lager i en form på ca 20x25 cm. Skeda över hälften av kaffe-likörblandningen. Bred hälften av krämen över . Lägg på ytterligare ett lager  kex och skeda över resterande kaffe. Bred över resten av krämen. Låt stå och dra i kylen, gärna över natten. Innan servering pudras lite kakaopulver på.

 

"HAPPINESS IS NOT A DESTINATION. IT IS A WAY OF LIFE"

 

Solskensbullar

 
Bullar:
5 dl mjölk
1 bit jäst
1 ägg
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
150 g smör
ca 1 liter mjöl
 
Fyllning:
marsankräm
 
Tillred och jäs degen (vanlig "bulldeg)
Rulla ut till runda bullar.Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.Jäs under bakduk ca 20 min.Sätt ugnen på 225°. Blanda ihop kallrörd marsankräm med mjölk.Fyll en spritspåse med en rund tyll.Gör ett hål med fingret rakt ner i bullarna och spritsa i vaniljkrämen. Låt jäsa ytterligare 15 min. Pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen 7 – 9 min.
När bullarna kallnat smältes lite smör och penslas runtom. Rulla sedan bullarna  i strösocker.
 
" ALWAYS REMEMBER that you are PERFECT just the way you are"
 

BUDAPESTRULLE

 
Botten:

6 äggvitor
3 dl socker
100 g mixade hasselnötter
2 msk kakao
1 msk mjöl
2 msk marsanpulver

Fyllning:
4 dl vispgrädde
1-2 burkar konserverade mandariner

Vispa äggvitor hårt, fortsätt vispa medans sockret tillsätts lite i taget. Mixa hasselnötterna och blanda dem med mjöl, marsanpulver och kakao. Vänd försiktigt ner nötblandningen i äggvispet. Fyll en sprits med en tjock tyll . Spritsa ut smeten på ett bakplåtspapper ifrån ena långsidan till den andra. På detta sätt spricker inte marängen när den sedan skall rullas. Grädda i 175 ° i nedre delen av ugnen i ca 18 min. Vänd upp på ett nytt bakplåtspapper när kakan är klar och dra loss bakplåtspappret som tårtan gräddats på. Låt svalna. Vispa grädden och bred den över bottnen och placera ut de avrunna mandarinerna. Rulla  ihop tårtan.Garnera med smält mörk choklad och florsocker.

 

"MAN BÖR ALDRIG SKÄMMAS FÖR ATT ERKÄNNA ATT MAN HAFT FEL FÖR DET BETYDER JU ATT MAN ÄR KLOKARE IDAG ÄN IGÅR"/ Jonathan Swift


Aprikosbitar med vit choklad

 

Botten.
100 g smör
1 dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
½ dl havreflingor

Ovanpå:
1 burk ( 420 g ) aprikoser
1 dl apelsinmarmelad
200 g vit choklad
1 ½ dl hackade hasselnötter

 

Rör smör och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda i en skål för sig vetemjöl. potatismjöl och bakpulver.
Häll först mjölblandningen i den vispade ägg och smörblandningen och därefter havregrynen.
Klä en ca 20-30 cm stor rektangulär form med bakplåtspapper.
Bred ut smeten i formen.
Grädda längst ner i ugnen i 175° ,ca 20 minuter.
Låt bottnen svalna.

Ovanpå:
Mosa de avrunna aprikoserna och blanda med marmeladen.
Bred blandningen på kakbottnen.
Hacka chokladen i bitar och
kör den i micron på full effekt  ca 1 minut.
Rör om då och då.
Häll den smälta chokladen över fruktlagret och jämna ut chokladen med en kniv.
Strö genast hackade hasselnötter över.
Låt chokladen stelna något och skär därefter kakan i bitar.
 
" I´M PROUD TO BE DIFFERENT. IT´S THE BEST THING ABOUT ME"

RANDIG CHOKLADMOUSSETÅRTA

 
 
 
 
 
 

Tårtbotten:
5 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
0,5 dl kakao

2,5 tsk bakpulver

1 dl starkt kallt kaffe

Mörk mousse:
3 dl  vispgrädde
200 g mörk choklad
2 äggulor

Ljus mousse:
3 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad eller vit choklad
2 äggulor

1 liten dajm

 

  • Sätt ugnen på 175°
  • Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda vetemjöl, potatismjöl och kakao.
  • Rör ner det i äggsmeten.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.
  • Låt kakan svalna något, stjälp upp den på galler och låt den kallna.
  • Dela kakan i tre bottnar.
  • Fördela kaffet över bottnarna och ställ dem kallt.
  • Börja med den mörka moussen.
  • Vispa grädden till ett fast skum.
  • Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad eller i mikro så att den bara blir mjuk.
  • Rör om tills den smälter.
  • Rör ihop äggulorna i en skål.
  • Tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
  • Rör ner grädden lite i taget till en jämn smet.
  • Gör den ljusa moussen på samma sätt.
  • Lägg en av tårtbottnarna i en form med löstagbar kant.
  • Bred över hälften av den mörka moussen och sedan hälften av den ljusa moussen.
  • Lägg på den andra tårtbotten och bred över mousserna på samma sätt.
  • Låt stå i kyl 4-5 tim eller över natten.Ta tårtan ur formen och dekorera med grädde och hackad dajm.
" EVERY SAINT HAS A PAST AND EVERY SINNER HAS A FUTURE" Oscar Wilde

Jorgubbsmoussetårta med bowniebotten

Botten:
200 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl cacao
2 dl vetemjöl
1 tsk vanilj
1 tsk bakpulver
Smält smöret i en kastrull. Ta den av värmen och rör ner socker och ägg.Blanda de torra ingredienserna och rör ner i kastrullen. Grädda i en form med löstagbara kanter i 20 minuter i 175° varm ugn. Låt kakan kallna, lossa den från formen. Diska formen och ställ tillbaka bottnen i den.
Jordgubbsmousse:
500 g frysta och tinade jordgubbar
1 ägg
1 dl socker
1 dl färskpressad apelsinsaft
5 blad gelatin
4 dl grädde
Tina jordgubbarna så mycket så att de  går att mixa till en slät massa. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Vispa grädden i en skål och ägg och socker i en annan. Ta upp gelatinbladen, värm apelsinsaften och låt gelatinet smälta däri.Blanda ihop den vispade grädden, jordgubbsmoset, äggblandningen och sist gelatinet i en jämn stråle medan du vispar kraftigt.
Bred moussen över kakan och jämna till om det behövs.Tårtan bli väldigt hög, så det kan behövas att du bygger up en extra kant på formen med hjälp av bakplåtspapper, eller overheadplast. Ställ den i kylskåpet att stelna i ett par timmar.
Gele:
Överst på tårtan läggs ett tunt gelétäcke som görs på 1 dl jordgubssaft och 1 gelatinblad.
Dekorera med gräddrosor.
 
"YOU GET WHAT YOU GIVE, WHETHER IT´S BAD OR GOOD"
 
 

Cupcake med kinuskiglasyr


 
Muffins:
4 äggulor
2 dl fil
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
2 tsk bakpulver 
en nypa salt
150 gram rumstempererat smör 
 
Rör ihop äggulor, fil och vaniljsocker i en skål . Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Skär smöret i mindre bitar och blanda ner det tillsammans med mjölet i fil- och äggblandningen. Vispa degen med
elvisp till en jämn smet. Grädda i 180 ° varm ugn, 15 minuter.
 
Glasyr:
2,5 dl farinsocker
1 dl vispgrädde
90 gram smör
1 msk vaniljsocker
ca 5 dl florsocker

Blanda farinsocker och grädde i en kastrull, låt det koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka i ca 10 minuter.
Dra kastrullen av  värmen och blanda i smör och vaniljsocker. Rör till en jämn smet. Låt den svalna, rör inte under tiden.
Häll glasyren i en skål och vispa i florsocker med elvisp, ta lite i taget . Spritsa och dekorera valfritt med strössel, blommor, nötter.
 
" MAN SKA TÄNKA PÅ VAD MAN SÄGER SÅ MAN INTE SÄGER VAD MAN TÄNKER"

RSS 2.0