Chokladmoussetårta

 
Ännu en variant av dessa underbara moussetårtor.......

Förbered gärna genom att göra kladdkakan & hallonkompotten dagen innan.

 

Botten:

150 g smör
50 g mörk choklad
2 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 nypa salt

Smält smöret, tillsätt chokladen, rör om och ställ åt sidan.
Rör ihop ägg och socker, (obs! vispa ej) tillsätt chokladsmöret, blanda vetemjöl, kakao och salt .Sikta  ner i smeten. Häll i en form med löstagbar botten 22 cm i diam ochställ in i mitten av ugnen i 175 ° ca 15 min.
Låt kakan svalna, helst över natten.

 

Hallonkompott:
125 g frysta hallon
35 gr socker
1/2 tsk citronsaft + lite rivet skal


Koka upp och låt puttra i ca 5 min
tillsätt 0,75 st gelatinblad som legat i blöt i kallt vatten.

 

Chokladmousse:

100 gr mörk choklad minst 60%
1,25 tsk malen kardemumma
1 äggula
2 äggvitor
3 msk socker
1 dl grädde
2 gelatinblad

Blöt gelatinet. Smält chokladen över ett vattenbad med kardemumma . Rör ner gelatinet. Låt svalna till rumstemp.
Vispa grädden löst.
Vispa äggvita och socker till hårt skum.
Tillsätt gulan i chokladen, rör ner grädden och rör om till  en jämn smet. Blanda ner äggvitan försiktigt så inte luften går ur den.

Tårtan skall byggas ihop minst 2 h innan servering så att moussen hinner stelna.
Lägg kakan på en tallrik (lägg på springformens sid del som skydd så att inte moussen rinner ut. Stryk på ett lager av kompotten och avsluta med att lägga på moussen. Dekorera med riven choklad.

 

" DEN SOM STICKER HUVUDET I BUSKEN SKYLTAR MED STJÄRTEN" japanskt ordspråk


RSS 2.0