LCHF Chokladtårta med valnötter
Botten:
1 dl vatten
2 tsk frystorkat kaffe
250 g mörk choklad 70%
250 g smör
2 dl Stevia ( köper jag på Willys eller Ica)
100 g valnötter, (mal hälften och finhacka andra hälften)
1 krm bakpulver
5 ägg
Glasyr:
0,75 dl Stevia
1 dl vatten
175 g mörk choklad 70%
0.5 tsk olja
Blanda vatten och kaffepulver i en tjockbottnad kastrull och värm på låg värme.
Hacka chokladen fint och blanda ner under konstant omrörning.
Tillsätt smöret, lite i taget, omväxlande med stevia. Fortsätt och rör hela tiden så du får en slät kräm.Ta kastrullen från värmen.
Blanda de malda och hackade valnötterna med bakpulvret och rör ner i chokladsmeten.
Vispa upp äggen lätt och tillsätt dem lite i taget under omrörning.
Spänn bakpapper i botten på en springform, 24 cm .
Häll smeten i formen och grädda i 175 ° längst ner i ugnen i ca 30-40 min.
Låt kakan kallna.
Glasyren:
Finhacka chokladen. Blanda stevia och vatten i en kastrull.
Värm under omrörning tills det nätt och jämt kokar.Ta kastrullen från värmen.
Rör ner chokladen, lite i taget. Rör tills den smält och glasyren är blank och fin.Häll ner olja till sist. Låt glasyren stå och svalna tills den har en lagom konsistens och bred den sedan över tårtan och låt den stelna.
"LIFE DOESN´T GET EASIER, YOU JUST GOT STRONGER!"
Fruktkaka
Saftig chokladkaka
Sockerkaka med glasyr
Julstjärnor
Lyxiga saffransbullar i långpanna
Deg:
2 påsar saffran
50 g jäst
3 dl kall mjölk
0.75 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 ägg
150 g rumsvarmt smör
ca 11 dl vetemjöl
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
3 dl standardmjölk
½ dl strösocker
1½ msk Maizena majsstärkelse
4 äggulor
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk kardemumma
Pensling och glasyr:
1 ägg till pensling
2 dl florsocker
ca 1 msk vatten
Mortla saffran med 1 sockerbit. Rör ut jästen i den kalla mjölken tilLsammans med saffran. Tillsätt socker, salt, ägg, smör och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 1 timme.
Gör vaniljkrämen och blanda fyllningen.
Vaniljkräm: Skrapa ur vaniljstången i mjölken i en liten kastrull. Koka upp mjölken med vaniljstången och låt svalna. Tillsätt socker, majsstärkelse och äggulor. Sjud under vispning till en kräm, passa noga så att det inte blir för varmt. Ta genast från värmen när den tjocknar och fortsätt vispa en stund i kallt vattenbad och låt den kallna under lock i vattenbadet.
Kavla ut hälften av degen till 30 x 40 cm och lägg den i en ugnslångpanna med bakplåtspapper. Bred på vaniljkrämen.
Kavla ut resten av degen. Bred på fyllningen, rulla ihop från långsidan. Skär 30 skivor som du lägger i rader på degplattan med vaniljkräm. Jäs cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200° Pensla med ägg och grädda på nedersta falsen cirka 25 minuter. Låt kallna.
Blanda glasyren och ringla över. Skär i fyrkanter.
Moccatårta
CHOKLADTÅRTA MED VIT CHOKLADFYLLNING OCH LINGONMOUSSE
Till den här tårtan måste man dagen innan man tänker baka den förbereda den vita chokladfyllningen. Gör så här: Finhacka chokladen, värm upp grädden i en kastrull nästan till kokpunkten ( får ej koka) och rör ner chokladen under det att du rör hela tiden tills chokladen smält. Ställ den i kylskåp över natten. Vispa upp den till en fast konsistens nästa dag när du skall använda den.
Chokladbotten:
2 dl socker
1 dl kakao
2 dl mjölk
150 g smör
2 ägg
3 ¾ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Lingonmousse:
350 g lingon
¾ dl socker
1 ¼ dl florsocker
¾ dl vaniljsåspulver
3 dl vispgrädde
Vit chokladfyllning:
400 g vit choklad
6 dl vispgrädde
Botten:Blanda i en kastrull mjölk,1 dl av sockret samt kakao. Koka upp och låt det svalna.
Rör smöret tillsammans med resten av sockermängden så det blir vitt o poröst. Tillsätt äggen ett i taget och fortsätt vispa. Bland de torra ingredienserna i en skål och rör ner det växelvis med mjölk-blandningen i smöret. Grädda i 175° varm ugn i ca 45 minuter. Dela den kalla kakan i tre bottnar.
Lingonmousse:
Koka lingon och socker i 10 minuter. Låt kallna. Rör i florsocker och vaniljsåspulver. Sist blandas den uppvispade grädden i.
Montering:
En tårtbotten, ca 1/3 av den vita chokladen, tårtbotten, ett lager lingonmousse och överst en tårtbotten. Bred resterande av den vita chokladblandningen över tårtan i ett vackert mönster. Om du har vispat den tillräckligt hårt går det utmärkt att spritsa ut den. Dekorera med rosor eller frukt.
TIRAMISÚ
3 dl stark espresso
3 msk amaretto mandellikör
300 g savoiardikex
2 äggvita
4 äggula
1 dl socker
2 dl vispgrädde
500 g mascarpone
rivet skal av 1 apelsin
Koka kaffet och låt det kallna, blanda i likören.
Vispa äggvitorna hårt och ställ åt sidan. Vispa grädden hårt i en annan skål. I en tredje skål vispas äggula och socker. Blanda ner det rivna apelsinskalet i äggblandningen, sedan röres mascarponen i och sist grädden. Vispa ihop med elvisp. Sist rör man varsamt ner den uppvispade äggvitan.
Lägg ut savoiardikexen i ett lager i en form på ca 20x25 cm. Skeda över hälften av kaffe-likörblandningen. Bred hälften av krämen över . Lägg på ytterligare ett lager kex och skeda över resterande kaffe. Bred över resten av krämen. Låt stå och dra i kylen, gärna över natten. Innan servering pudras lite kakaopulver på.
"HAPPINESS IS NOT A DESTINATION. IT IS A WAY OF LIFE"
Solskensbullar
BUDAPESTRULLE
6 äggvitor
3 dl socker
100 g mixade hasselnötter
2 msk kakao
1 msk mjöl
2 msk marsanpulver
Fyllning:
4 dl vispgrädde
1-2 burkar konserverade mandariner
Vispa äggvitor hårt, fortsätt vispa medans sockret tillsätts lite i taget. Mixa hasselnötterna och blanda dem med mjöl, marsanpulver och kakao. Vänd försiktigt ner nötblandningen i äggvispet. Fyll en sprits med en tjock tyll . Spritsa ut smeten på ett bakplåtspapper ifrån ena långsidan till den andra. På detta sätt spricker inte marängen när den sedan skall rullas. Grädda i 175 ° i nedre delen av ugnen i ca 18 min. Vänd upp på ett nytt bakplåtspapper när kakan är klar och dra loss bakplåtspappret som tårtan gräddats på. Låt svalna. Vispa grädden och bred den över bottnen och placera ut de avrunna mandarinerna. Rulla ihop tårtan.Garnera med smält mörk choklad och florsocker.
"MAN BÖR ALDRIG SKÄMMAS FÖR ATT ERKÄNNA ATT MAN HAFT FEL FÖR DET BETYDER JU ATT MAN ÄR KLOKARE IDAG ÄN IGÅR"/ Jonathan Swift
Aprikosbitar med vit choklad
Botten.
100 g smör
1 dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
½ dl havreflingor
Ovanpå:
1 burk ( 420 g ) aprikoser
1 dl apelsinmarmelad
200 g vit choklad
1 ½ dl hackade hasselnötter
Rör smör och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda i en skål för sig vetemjöl. potatismjöl och bakpulver.
Häll först mjölblandningen i den vispade ägg och smörblandningen och därefter havregrynen.
Klä en ca 20-30 cm stor rektangulär form med bakplåtspapper.
Bred ut smeten i formen.
Grädda längst ner i ugnen i 175° ,ca 20 minuter.
Låt bottnen svalna.
Ovanpå:
Mosa de avrunna aprikoserna och blanda med marmeladen.
Bred blandningen på kakbottnen.
Hacka chokladen i bitar och
kör den i micron på full effekt ca 1 minut.
Rör om då och då.
Häll den smälta chokladen över fruktlagret och jämna ut chokladen med en kniv.
Strö genast hackade hasselnötter över.
Låt chokladen stelna något och skär därefter kakan i bitar.
RANDIG CHOKLADMOUSSETÅRTA
Tårtbotten:
5 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
0,5 dl kakao
2,5 tsk bakpulver
1 dl starkt kallt kaffe
Mörk mousse:
3 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
2 äggulor
Ljus mousse:
3 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad eller vit choklad
2 äggulor
1 liten dajm
- Sätt ugnen på 175°
- Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och kakao.
- Rör ner det i äggsmeten.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.
- Låt kakan svalna något, stjälp upp den på galler och låt den kallna.
- Dela kakan i tre bottnar.
- Fördela kaffet över bottnarna och ställ dem kallt.
- Börja med den mörka moussen.
- Vispa grädden till ett fast skum.
- Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad eller i mikro så att den bara blir mjuk.
- Rör om tills den smälter.
- Rör ihop äggulorna i en skål.
- Tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
- Rör ner grädden lite i taget till en jämn smet.
- Gör den ljusa moussen på samma sätt.
- Lägg en av tårtbottnarna i en form med löstagbar kant.
- Bred över hälften av den mörka moussen och sedan hälften av den ljusa moussen.
- Lägg på den andra tårtbotten och bred över mousserna på samma sätt.
- Låt stå i kyl 4-5 tim eller över natten.Ta tårtan ur formen och dekorera med grädde och hackad dajm.
Jorgubbsmoussetårta med bowniebotten
Cupcake med kinuskiglasyr
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl socker
150 gram rumstempererat smör
1 dl vispgrädde
90 gram smör
1 msk vaniljsocker
ca 5 dl florsocker
Blanda farinsocker och grädde i en kastrull, låt det koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka i ca 10 minuter.
Dra kastrullen av värmen och blanda i smör och vaniljsocker. Rör till en jämn smet. Låt den svalna, rör inte under tiden.
Häll glasyren i en skål och vispa i florsocker med elvisp, ta lite i taget . Spritsa och dekorera valfritt med strössel, blommor, nötter.