CHOKLADTÅRTA MED VIT CHOKLADFYLLNING OCH LINGONMOUSSE
Till den här tårtan måste man dagen innan man tänker baka den förbereda den vita chokladfyllningen. Gör så här: Finhacka chokladen, värm upp grädden i en kastrull nästan till kokpunkten ( får ej koka) och rör ner chokladen under det att du rör hela tiden tills chokladen smält. Ställ den i kylskåp över natten. Vispa upp den till en fast konsistens nästa dag när du skall använda den.
Chokladbotten:
2 dl socker
1 dl kakao
2 dl mjölk
150 g smör
2 ägg
3 ¾ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Lingonmousse:
350 g lingon
¾ dl socker
1 ¼ dl florsocker
¾ dl vaniljsåspulver
3 dl vispgrädde
Vit chokladfyllning:
400 g vit choklad
6 dl vispgrädde
Botten:Blanda i en kastrull mjölk,1 dl av sockret samt kakao. Koka upp och låt det svalna.
Rör smöret tillsammans med resten av sockermängden så det blir vitt o poröst. Tillsätt äggen ett i taget och fortsätt vispa. Bland de torra ingredienserna i en skål och rör ner det växelvis med mjölk-blandningen i smöret. Grädda i 175° varm ugn i ca 45 minuter. Dela den kalla kakan i tre bottnar.
Lingonmousse:
Koka lingon och socker i 10 minuter. Låt kallna. Rör i florsocker och vaniljsåspulver. Sist blandas den uppvispade grädden i.
Montering:
En tårtbotten, ca 1/3 av den vita chokladen, tårtbotten, ett lager lingonmousse och överst en tårtbotten. Bred resterande av den vita chokladblandningen över tårtan i ett vackert mönster. Om du har vispat den tillräckligt hårt går det utmärkt att spritsa ut den. Dekorera med rosor eller frukt.