CHOKLADTÅRTA MED VIT CHOKLADFYLLNING OCH LINGONMOUSSE

 
Far i huset är väldigt förtjust i vit choklad, därav  denna komposition. Det blir både fyllning och garnering med det. Lingonmousse pasar utmärkt till för att bryta det söta.

 Till den här tårtan måste man dagen innan man tänker baka den förbereda den vita chokladfyllningen. Gör så här: Finhacka chokladen, värm upp grädden i en kastrull nästan till kokpunkten ( får ej koka) och rör ner chokladen under det att du rör hela tiden tills chokladen smält. Ställ den i kylskåp över natten. Vispa upp den till en fast konsistens nästa dag när du skall använda den.

Chokladbotten:

2 dl socker

1 dl kakao

2 dl mjölk

150 g smör

2 ägg

3 ¾ dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Lingonmousse:

350 g lingon

¾ dl socker

1 ¼ dl florsocker

¾ dl vaniljsåspulver

3  dl vispgrädde


Vit chokladfyllning:

400 g vit choklad

6 dl vispgrädde

Botten:Blanda i en kastrull mjölk,1 dl av sockret samt kakao.  Koka upp och låt det svalna.

Rör smöret tillsammans med resten av sockermängden så det blir vitt o poröst. Tillsätt äggen ett i taget och fortsätt vispa. Bland de torra ingredienserna i en skål och rör ner det växelvis med mjölk-blandningen i smöret. Grädda i 175° varm ugn i ca 45 minuter. Dela den kalla kakan i tre bottnar.

Lingonmousse:

Koka lingon och socker i 10 minuter. Låt kallna. Rör i florsocker och vaniljsåspulver. Sist blandas den uppvispade grädden i.

 

Montering:

En tårtbotten, ca 1/3 av den vita chokladen, tårtbotten, ett lager lingonmousse och överst en tårtbotten. Bred resterande av den vita chokladblandningen över tårtan i ett vackert mönster. Om du har vispat den tillräckligt hårt går det utmärkt att spritsa ut den. Dekorera med rosor eller frukt.

 
"FALLING DOWN IS A PART OF LIFE, GETTING BACK UP IS LIVING!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0