Lyxiga saffransbullar i långpanna
![](https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-1/2724292/images/2012/saffranslyx_001_50bba4e49606ee4f149ce1c5.jpg)
Deg:
2 påsar saffran
50 g jäst
3 dl kall mjölk
0.75 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 ägg
150 g rumsvarmt smör
ca 11 dl vetemjöl
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
3 dl standardmjölk
½ dl strösocker
1½ msk Maizena majsstärkelse
4 äggulor
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk kardemumma
Pensling och glasyr:
1 ägg till pensling
2 dl florsocker
ca 1 msk vatten
Mortla saffran med 1 sockerbit. Rör ut jästen i den kalla mjölken tilLsammans med saffran. Tillsätt socker, salt, ägg, smör och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 1 timme.
Gör vaniljkrämen och blanda fyllningen.
Vaniljkräm: Skrapa ur vaniljstången i mjölken i en liten kastrull. Koka upp mjölken med vaniljstången och låt svalna. Tillsätt socker, majsstärkelse och äggulor. Sjud under vispning till en kräm, passa noga så att det inte blir för varmt. Ta genast från värmen när den tjocknar och fortsätt vispa en stund i kallt vattenbad och låt den kallna under lock i vattenbadet.
Kavla ut hälften av degen till 30 x 40 cm och lägg den i en ugnslångpanna med bakplåtspapper. Bred på vaniljkrämen.
Kavla ut resten av degen. Bred på fyllningen, rulla ihop från långsidan. Skär 30 skivor som du lägger i rader på degplattan med vaniljkräm. Jäs cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200° Pensla med ägg och grädda på nedersta falsen cirka 25 minuter. Låt kallna.
Blanda glasyren och ringla över. Skär i fyrkanter.
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-1/2724292/images/2012/saffranslyx_014_50bbbf0dddf2b33f7a004d85.jpg)