Lyxiga saffransbullar i långpanna

 
En kalljäst deg med lite extra känsla av lyx. Jättegoda och saftiga tack vare vaniljkrämen.
Blir 30 bullar.
 
 

Deg:

2 påsar saffran

50 g jäst
3 dl kall mjölk
0.75 dl strösocker

0,5 tsk salt
2 ägg
150 g rumsvarmt smör
 ca 11 dl vetemjöl

Vaniljkräm:
1 vaniljstång
3 dl standardmjölk
½ dl strösocker
1½ msk Maizena majsstärkelse
4 äggulor

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk  kardemumma

Pensling och glasyr:
1 ägg till pensling
2 dl florsocker
ca 1 msk vatten

Mortla saffran med 1 sockerbit. Rör ut jästen i den kalla mjölken tilLsammans med saffran. Tillsätt socker, salt, ägg, smör och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg.  Låt jäsa 1 timme.

Gör vaniljkrämen och blanda fyllningen.

Vaniljkräm: Skrapa ur vaniljstången i mjölken i en liten kastrull. Koka upp mjölken med vaniljstången och låt svalna. Tillsätt socker, majsstärkelse och äggulor. Sjud under vispning till en kräm, passa noga så att det inte blir för varmt. Ta genast från värmen när den tjocknar och fortsätt vispa en stund i kallt vattenbad och låt den  kallna  under lock i vattenbadet.

Kavla ut hälften av degen till 30 x 40 cm och lägg den i en ugnslångpanna med bakplåtspapper. Bred på vaniljkrämen.

Kavla ut resten av degen. Bred på fyllningen, rulla ihop från långsidan. Skär 30 skivor som du lägger i rader på degplattan med vaniljkräm. Jäs cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 200° Pensla med ägg och grädda på nedersta falsen cirka 25 minuter. Låt kallna.

Blanda glasyren och ringla över. Skär i fyrkanter.

 
 LÅT INTE ORDEN "KAN INTE"  STOPPA DEJ. LÅT ALDRIG ORDEN"VÅGAR INTE" HINDRA DEJ.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0