Chokladtryffel med krokant / Vit chokladtryffel med Baileys
T.h i bild
1 ½ dl strösocker
1 dl hasselnötter
Tryffelsmet:
250g mörk choklad
2msk smör
4msk vispgrädde
1 ½ dl florsocker
100g mörk choklad att doppa tryffeln i.
Smält sockret i en stekpanna, rör om när det smält. Tag av från plattan när sockret fått färg, blanda i nötterna.
Häll på bakplåtspapper och låt stelna. Bryt den då i mindre bitar och mixa till pulverform.
Smält choklad och smör i vattenbad. Blanda ner grädde. Sikta ner florsocker och krokant, men spara 2-3msk av den. Rör om, ställ i kyl i ca 30 min.
Forma kulor, doppa dom i smält choklad och garnera med siktad krokant på toppen.
Tips! Om man vill kan man ha i 1-2 msk konjak som smaksättning i tryffelsmeten.
VIT CHOKLADTRYFFEL MED BAILEYS
250 g vit choklad
1,2 dl vispgrädde
5 cl Baileys likör
100 g Savoyardikex eller Marie kex
Hacka den vita chokladen och smält den tillsammans med vispgrädden på mycket svag värme. Rör ner Baileyslikören. Ställ kallt några timmar.
Lägg kexen i en plastpåse och banka sedan sönder dem till fina smulor. Rör ner smulorna i chokladsmeten, ställ kallt en stund till.
Rulla små bollar av smeten, fukta gärna händerna lite eller använd tunna plasthandskar. Rulla bollarna i florsocker. Placera tryfflarna i knäckformar och förvara kallt.
Kommentarer
Trackback