Chokladtryffel med krokant / Vit chokladtryffel med Baileys



T.h i bild

Krokant:
1 ½ dl strösocker
1 dl hasselnötter

Tryffelsmet:
250g mörk choklad
2msk smör
4msk vispgrädde
1 ½ dl florsocker

100g mörk choklad att doppa tryffeln i.

Smält sockret i en stekpanna, rör om när det smält. Tag av från plattan när sockret fått färg, blanda i nötterna.
Häll på bakplåtspapper och låt stelna. Bryt den då i mindre bitar och mixa till pulverform.

Smält choklad och smör i vattenbad. Blanda ner grädde. Sikta ner florsocker och krokant, men spara 2-3msk av den. Rör om, ställ i kyl i ca 30 min.
Forma kulor, doppa dom i smält choklad och garnera med siktad krokant på toppen.

Tips! Om man vill kan man ha i 1-2 msk konjak som smaksättning i tryffelsmeten.


VIT CHOKLADTRYFFEL MED BAILEYS

250 g vit choklad
1,2 dl vispgrädde
5 cl Baileys likör
100 g Savoyardikex eller Marie kex

Hacka den vita chokladen och smält den tillsammans med vispgrädden på mycket svag värme. Rör ner Baileyslikören. Ställ kallt några timmar.

Lägg kexen i en plastpåse och banka sedan sönder dem till fina smulor. Rör ner smulorna i chokladsmeten, ställ kallt en stund till.

Rulla små bollar av smeten, fukta gärna händerna lite eller använd tunna plasthandskar. Rulla bollarna i florsocker. Placera tryfflarna i knäckformar och förvara kallt.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0