Lussekatter / Lussebullar





Saffransdegen blir lätt torr och kompakt, men testa det här receptet så får du luftiga och mjuka lussekatter !

100 g smör
100 g socker
1 paket jäst
0,5 tsk salt
3 ägg
0,5 dl mjölk
2 pkt saffran
1 kg vetemjöl
russin

Smält smöret, slå på mjölken och låt det bli 37° varmt. Lös uppp jästen i  vätskan. Rör ner saffran, socker, salt, ägg och allt mjöl på en gång. Knåda väl i assistent eller för hand i tio minuter.
Låt jäsa till dubbel storlek. Ta upp degen på bakbord som du gnider in med en aning smör. Ta inte mera mjöl till utbaket. Skär lämpligt stora bitar av degen som du rullar till fingertjocka längder mellan fingrarna och formar till lussekatter. Gnid även in fingrarna med lite fett, det behövs inte mycket, så slipper du använda mjöl.
Låt jäsa ytterligare 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och tryck ner russin i bullen.  Grädda i 200 ° varm ugn ca 8 min.

Tips ! Av samma deg kan du göra lussebullar och fylla dem med en blandning av tex. smör, kanel, socker och kardemumma.

" KOM IHÅG ATT DU ÄR UNIK. PRECIS SOM ALLA ANDRA. " Margaret Mead

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0