Chiabatta



Godare bröd än så här kan man inte baka. Perfekta att ha som pic-nicbröd med gott pålägg, tex. salami, brie och pesto.
Ca: 14 dl vetemjöl special
1 msk salt
1 msk olivolja
1 tsk socker
25 g jäst (½ paket)
5 dl fingervarmt vatten, 37°

Lös upp jästen i vatten, tillsätt salt,olja och socker och sedan mjölet lite åt gången - spara 1 dl till utbakningen . Knåda väl eller använd matberedare.  Degen skall vara lös efter degbearbetningen.
Pensla en skål med olivolja. Häll över degen, täck med plastfolie och låt jäsa en timme.
Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bakbord. Platta ut degen till ca 30x 45 cm. Mjöla även ovansidan av degen. OBS! Knåda inte degen.

Skär upp degen i 4 avlånga bitar, sedan tvärs över så blir de ca 12 x 15 cm. Sätt dem ej för tätt, på bakpappersklädd plåt. Drag ev ut dem lite.

Låt bitarna jäsa ca 2 timmar före gräddning.

Grädda i 200°, ca 25 minuter.

Tips: jag byter gärna ut mjölet mot manitoba cream .

"BÄTTRE ETT ÄRLIGT NEJ ÄN ETT FALSKT JA" ryskt ordspråk

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0