Jordgubbstårta med lemon curd



Ingen sommar utan jordgubbstårta! Här kommer en variant där grädden är blandad med lemon curd som ger en fräsch och lite syrlig tårta.
Botten:
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver

Fyllning:
500 g mosade jordgubbar
2 msk socker

Garnering:
6 dl vispgrädde
jordgubbar
100 g blockchoklad

Lemon curd:
3 ägg
2 dl socker
2 citroner
100 g smör
Blanda ägg, socker, citronskalet och saften av citronerna i en kastrull. Låt sjuda, ej koka, på svag värme tills blandningen tjocknar, ca 2-3 min. Ta kastrullen från värmen , klicka i smöret lite i taget. Låt svalna.

Till botten vispas ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner i smeten. Grädda i smord bröad form(24 cm i diameter) ca 40 min.När kakan kallnat, dela den i tre bottnar.
Vispa gräden och blanda den med 2 dl lemon curd (resterande går bra att frys eller spara i kyl 1 vecka) Bred ett lager på den ena bottnen, lägg hälften av de mosade jordgubbarna på.Gör likadant med den andra bottnen. Överst ett lager av grädden. Dela jordgubbarna i halvor, dekorera tårtan. Vill man piffa till den ytterligare kan man skeda över lite gelé.
Chokladgaller:
smält chokladen i micron, spritsa ut den på overheadfilm  i ett gallermönster som går runt hela tårtan. Låt den halvstelna innan man lägger den runt tårtan. Låt stelna ordentligt innan man varsamt avlägsnar overheadfilmen.

"FÖRSÖK ATT GÖRA NÅGON GLAD VARJE DAG OM DET SÅ BARA ÄR DEJ SJÄLV"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0