Tårta med blåbär och vaniljmousse
En av många födelsedagstårtor i familjen.
Botten:
100 g tinade blåbär (1 1/2 dl)
6 ägg
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker poröst. Mixa blåbären till en slät massa och rör i äggblandningen.
Blanda mjölsorterna med bakpulver och rör försiktigt ner detta.
Grädda ca 30 min. 175 grader.
Låt kakan kallna och dela den sedan i tre delar.
Vaniljmousse
200 g philadelfiaost
200 g vaniljyoghurt
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
5 gelatinblad.
Lägg gelatinet i blöt ca 5 min.
Vispa ihop ost, yoghurt,socker och vanilj. Vispa 2 dl av grädden . ! Smält gelatinet på svag värme i resterande grädde ( 1 dl)
Rör ihop alltsammans och låt stelna en stund i kyl.
Chokladkolakräm
3 dl socker
3 msk sirap
150 g mörk choklad
150 g margarin
3 dl vispgrädde
Koka ihop alltsammans utom smöret i ca 40 min. Gör kulprovet.
Sist klickar man i smöret i små portioner och rör om. Låt krämen kallna.
4 dl vispgrädde
Bred vaniljmoussefyllningen på den första tårtbottnen, på nästa brer man blåbärssylt.
Lägg på den översta bottnen och bred på chokladkolakrämen. Vispa grädden och garnera kanterna.
Gör några fina rosor i marsipan och dekorera.
"DET STÖRSTA MODET ÄR TÅLAMODET"
Kommentarer
Trackback