Chokladmoussetårta med hallon



Den här tårtan görs i två steg, dag 1 och dag 2, men den är värd att vänta på.

Botten:

3 ägg
1 ½ dl socker
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

Hallonfyllning:
1 pkt hallon, osockrade, 200 g
1 msk socker

Chokladmousse:
100 g mörk choklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde

Chokladgelé:
2 1/4 dl vatten
2 dl socker, 185 g
2 msk glykos, 40 g
1 3/4 dl kakaopulver, 75 g
20 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
4 gelatinblad

Dag 1: Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker till tårtbotten. Blanda mjöl och bakpulver och rör i samt vatten och den siktade kakaon. Rör ihop och bred ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt (som till rulltårta). Grädda 5 minuter.

Mosa de tinade hallonen lätt med socker.

Smält chokladen till moussen i vattenbad eller på låg värme i mikro. Vispa grädden. Rör ner ägggulorna i den något avsvalnade, smälta chokladen och vänd ner smeten i grädden. Skär ut en botten av sockerkakan, lagom stor att passa i en springform. Lägg en ring smörpapper runt innerkanten. Bred mosade hallon över tårtbottnen och lägg den i formen. Bred ut chokladmoussen ovanpå. Gör ytan så slät som möjligt. Täck över och frys in.

Dag 2: Hacka chokladen och sikta kakaon. Koka upp vatten, socker och glykos (köps på apotek). När det kokar tillsätts choklad, kakao och grädde. Låt sjuda på svag värme cirka 30 minuter eller tills geléet bara droppar, inte rinner från en visp som doppats i koket. Lägg då i de blötlagda, mjuka gelatinbladen i chokladsmeten och låt dem smälta. Sila geléet genom en sil ner i en skål och täck ytan med plastfolie. Kyl till cirka 35 grader.

Ta fram den frysta moussetårtan och ta den ur formen. Häll över rikligt med chokladgelé så att det täcker moussen. All chokladgelé går troligen inte åt, resten kan sparas i kylen. Använd en lång och böjlig stekspade och jämna till ytan, helst i ett tag. Täck också kanterna med chokladgelé.

Ställ tårtan på ett fat och låt den tina 3-4 timmar i kylen. Garnera med små dragéägg eller marsipankycklingar till påsk, eller hallon som på bilden.

 

ÄR DET INTE SYND SÅ ÄR DET INGET NÖJE / norskt ordspråk

 


Kommentarer
Postat av: Emma

Hejsan kaktanten!

Underbart recept måste jag säga. Men en fråga, tror du man kan byta ut gelatinbladen emot något annat som inte innehåller gris?

MVH

Emma

2011-12-29 @ 23:08:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0