Kolatårta
Tårtbotten:
4 ägg
1 ½ dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fuktning:
2 dl spad från ananas+ apelsinsaft
Fyllning:
1 burk kesella (250 g)
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 burk krossad ananas (a´ 227 g)
3 tsk rivet apelsinskal
½ dl apelsinsaft
3 blad gelatin
2 dl vispgrädde
Kola:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl farinsocker
Runt kanten och som dekoration:
4 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
2 msk socker
Jordgubbar, physalis eller annan frukt
Gör en vanlig sockerkakssmet, grädda ca 30 min. í 175 graders värme.
Skär den kalla kakan i tre bottnar.
Tvätta apelsinen och riv skalet med den finaste sidan på rivjärnet. Låt gelatinbladen ligga i blöt i kallt vatten.
Vispa grädden till fyllningen.
Blanda socker, vaniljsocker, den avrunna ananasen (spara lagen att fukta med) och apelsinskalet med kesellan.
Hetta upp apelsinsaften och smält de väl urpressade gelatinbladen.
Låt blandningen svalna en aning och häll den sedan i en tunn stråle i kesellan. Blanda om väl. Blanda i den vispade grädden.
Fukta kakbottnarna med saft med en pensel. Fukta den översta bottnen endast på snittytan.
Bred ut fyllningen mellan bottnarna.
Koka grädden, sockret och farinsockret till kolan i 20 minuter. Låt kolan svalna en stund och häll sedan på tårtan.
Vispa grädden till kanterna, spritsa runtom, dekorera med frukt och bär.
LEENDET DU SÄNDER UT VÄNDER ÅTER TILL DEJ / indiskt ordspråk