Torta Mimosa


 

Italiensk gräddtårta fylld med citronkräm och likörblandning


 

Tårtbotten:

2,5 dl vetemjöl
1,75 dl socker
4 ägg
1 tsk bakpulver

Citronkräm:
3 st äggulor
3 msk socker
3 msk mjöl
3,25 dl mjölk
Skalet av 1 citron
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde

Likörlag:
3 dl mjölk
0,5 dl Strega eller annan likör
1,5 msk socker

Dekoration:
4 dl vispgrädde
savoardikex

Sätt ugnen på 175 grader.
Tårtbotten:
Skilj äggulor från äggvitor. Vispa äggvitor till hårt skum. Vispa äggulor med socker till en pösig smet. Rör ner mjölet utblandat med bakpulver.

Bland försiktigt ihop äggulesmeten med äggvitorna.
Grädda i 30 min. i nedre delen av ugnen. Låt kakan kallna.

Citronkräm:
Skala den gula delen av citronen med en potatisskalare. Blanda äggulor, socker, mjöl, mjölk , vaniljsocker och citronskal i en kastrull och låt sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden. Plocka bort citronskalen och låt krämen kallna.

Vispa grädden till ett fast skum och blanda varsamt ner den i citronkrämen.

Dela kakan i två delar.
Blanda mjölk, Strega och socker. Skeda det över tårtbottnarna.

Fördela citronkrämen över en tårtbotten och lägg den andra över. Om krämen räcker till, bred även ett lager på ovansidan.

Vispa grädde till dekorationen. Bred eller spritsa grädden på tårtan.

För att få en riktig festtårta, dekorera med savoardikex runt om, eventuellt ett vackert sidenband.

 

" GÅ ALDRIG LÄTTVINDIGT FÖRBI EN FRESTELSE, DEN KANSKE ALDRIG KOMMER TILLBAKA"

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0