Chokladtårta med mandelmassefyllning och lemoncurd
Tårtbotten choklad:
5 ägg
3 dl socker
1 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
0,5 dl cacao
2 tsk bakpulver
Vispa ihop ägg och socker poröst, blanda ihop de torra ingredienserna och rör försiktigt ner dem. Grädda i 175° ugn ca 35 minuter. Låt kakan kallna och dela den sedan i tre delar. Bred fyllningarna mellan och garnera.
Fyllning 1:
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
150 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
Fyllning 2:
2 dl vispgrädde
2 dl lemon curd
Garnering:
300 g frysta hallon
ca 150 g marsipan
ev hushållsfärg
1 dl gelésocker
1 dl vatten eller saft
Fyllning 1 görs så här: vispa creme fraichen tillsammans med kardemumma och vaniljsocker tills den är fast. Riv i mandelmassan. Vispa vispgrädden hårt och rör ihop med creme fraichen.
Garnering: spackla tårtan med ett tunt lager av fyllning 2 som du sparat. Kavla ut marsipanen och lägg den som en kant runt hela tårtan. Lägg på de frysta bären.
Koka upp vatten och gelésocker i 30 sek.Låt den halvstelna innan du skedar den över bären.
"OM MAN GÅR UPP I VIKT AV ATT TITTA PÅ EN BAKELSE, SÅ BORDE MAN GÅ NER I VIKT AV ATT TITTA PÅ SVART KAFFE OCH EN HALV GRAPEFRUKT" Gunilla Dahlgren
Hemavans äppelkaka
Pajdeg:
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
125 g smör el. margarin
Fyllning:
5-6 äpplen, skalade och grovrivna
3 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl créme fraiche
1 dl nötkärnor el. sötmandel (hackade)
1-2 tsk mald kanel
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Finfördela fettet i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut den i en pajform ca 26 cm i diameter och ställ den i kylen i ca 30 minuter. Bred ut de grovrivna äpplena över pajdegen.
Förgrädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
Vispa ihop äggen med strösockret och vaniljsockret. Rör ner créme fraichen och häll sedan blandningen över äpplena.
Strö över nötter el. mandel och sedan kanelen.
Grädda ytterligare i ca 40 min. Servera ljummen med lättvispad grädde
" DET ENDA VI ALDRIG FÅR NOG AV ÄR KÄRLEKEN. OCH DET ENDA VI ALDRIG GER NOG AV ÄR KÄRLEKEN" /Henry Miller
Födelsedagstårta
Tårtbotten:
5 ägg
3 dl socker
1,5 dl potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
Fyllning 1:
Hallonmousse:
250 g hallon
1,5 dl hårt vispad grädde
0,5 dl florsocker
2 tsk citronsaft
2 blad gelatin
Fyllning 2:
Lemon curdgrädde:
3 ägg
2 dl socker
2 citroner
100 g smör
2 dl vispgrädde
Marsipan
Till tårtbottnen vispas ägg och socker vitt och poröst. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda försiktigt ner detta i äggsmeten. Grädda i en rund form 24 cm. Låt kakan kallna och dela den sedan i tre delar.
Hallonmousse:
Tina hallonen och rör dem med florsocker. Lägg gelatinbladen i blöt, krama ur vattnet och smält dem i citronsaften.Blanda ner i hallonen. Vispa grädden hårt och rör ihop alltsammans. Låt stelna i kylskåp ca en halv timme.
Lemon curd:
Blanda ägg, socker, saft och citronskalet av de två citronerna i en kastrull. Låt sjuda, ej koka på svag värme tills blandningen tjocknar, ca 2-3 minuter. Ta kastrullen från värmen, vispa i smöret i små klickar. Låt kallna.
Vispa 2 dl grädde och rör ut med lemon curden och använd den som fyllning 2 i tårtan.
Kavla ut marsipan och täck tårtan. Dekorera valfritt med tex rosor.
"DEN SOM VILL LEVA OM SITT LIV HAR INTE LEVT"/ Karen Blixen