Gräddtårta med rabarber/jordgubbar
Nu är det hög tid att njuta av årets första rabarber, och jag föredrar att göra det med en tårta.
Botten:
3 ägg
3 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 dl hett vatten
Fyllning 1:
4 stjälkar rabarber
1/2 liter jordgubbar
0,75 dl socker
Fyllning 2: vaniljkräm
Garnering:
5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
ca 1/2 liter jordgubbar
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten och häll samtidigt ner det heta vattnet. Rör försiktigt till en jämn slät smet.
Grädda i 175° ugn ca 30 minuter.
Skär rabarbern och jordgubbarna i bitar . Blanda alltsammans i en kastrull och tillsätt sockret. Koka 10-12 minuter. Låt sylten kallna.
Dela tårtbotten i tre delar. Bred ett lager sylt och vaniljkräm på de två undre bottnarna. Lägg samman tårtan.
Vispa grädde och vaniljsocker till hårt skum. Bred en del av grädden över bottnarna och spritsa på resten.
Garnera med jordgubbar.
" DET ÄR BARA OTUR ATT INTE VARA ÄLSKAD,MEN DET ÄR OLYCKA ATT INTE KUNNA ÄLSKA" /Albert Camus