Moccatårta

 
Marängbottnar:
6 äggvitor ( 2 dl)
3,5 dl socker
 
Moccakräm:
0,5 dl bryggmalet kaffe
1,5 dl vatten
250 g smör
3 äggulor
1 dl florsocker
 
Garnering:
1 påse rostade mandelspån
kaffepulver
 
Markera på bakplåtspapper 3 runda bottnar ca 22 cm i diameter.
Blanda vitor och socker i en stor bunke, ställ den i en kastrull med kokande vatten.Se till att bunken sluter tätt mot kastrullkanten och vispa tills marängsmeten blir tjock och fast.
Spritsa eller bred ut marängen på markerat papper på plåten.
Sätt in plåtarna på en gång i ugnen. Skifta plats ett par gånger under gräddningen som tar ca 2 timmar.
Låt gärna bottnarna stå kvar på eftervärme när de är färdiggräddade.
 
Brygg kaffet och låt det kallna.
Rör smör och florsocker, tillsätt gulorna ett i taget.
Häll i kaffet och blanda till en fin smet.
 
Lägg samman bottnarna med kräm emellan. Bred också kräm på sidorna och ett tunt lager ovanpå.
Strö den flagade rostade mandeln runt kanten.
Spritsa ett vackert gallermönster överst på tårtan och sikta kaffepulver över.
 
Tårtan går utmärkt att frysa !
 
 
" I EN VÄRLD DÄR DU KAN BLI VAD DU VILL, VAR DEJ SJÄLV" !

CHOKLADTÅRTA MED VIT CHOKLADFYLLNING OCH LINGONMOUSSE

 
Far i huset är väldigt förtjust i vit choklad, därav  denna komposition. Det blir både fyllning och garnering med det. Lingonmousse pasar utmärkt till för att bryta det söta.

 Till den här tårtan måste man dagen innan man tänker baka den förbereda den vita chokladfyllningen. Gör så här: Finhacka chokladen, värm upp grädden i en kastrull nästan till kokpunkten ( får ej koka) och rör ner chokladen under det att du rör hela tiden tills chokladen smält. Ställ den i kylskåp över natten. Vispa upp den till en fast konsistens nästa dag när du skall använda den.

Chokladbotten:

2 dl socker

1 dl kakao

2 dl mjölk

150 g smör

2 ägg

3 ¾ dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Lingonmousse:

350 g lingon

¾ dl socker

1 ¼ dl florsocker

¾ dl vaniljsåspulver

3  dl vispgrädde


Vit chokladfyllning:

400 g vit choklad

6 dl vispgrädde

Botten:Blanda i en kastrull mjölk,1 dl av sockret samt kakao.  Koka upp och låt det svalna.

Rör smöret tillsammans med resten av sockermängden så det blir vitt o poröst. Tillsätt äggen ett i taget och fortsätt vispa. Bland de torra ingredienserna i en skål och rör ner det växelvis med mjölk-blandningen i smöret. Grädda i 175° varm ugn i ca 45 minuter. Dela den kalla kakan i tre bottnar.

Lingonmousse:

Koka lingon och socker i 10 minuter. Låt kallna. Rör i florsocker och vaniljsåspulver. Sist blandas den uppvispade grädden i.

 

Montering:

En tårtbotten, ca 1/3 av den vita chokladen, tårtbotten, ett lager lingonmousse och överst en tårtbotten. Bred resterande av den vita chokladblandningen över tårtan i ett vackert mönster. Om du har vispat den tillräckligt hårt går det utmärkt att spritsa ut den. Dekorera med rosor eller frukt.

 
"FALLING DOWN IS A PART OF LIFE, GETTING BACK UP IS LIVING!

TIRAMISÚ

 
Det finns lika många recept på tiramisu som det finns kockar och jag har provat mej fram till den här som jag tycker är den absolut godaste och därför vill jag dela med mej av den.
 

3 dl stark  espresso

3 msk amaretto mandellikör

300 g savoiardikex

2 äggvita

4 äggula

1 dl socker

2 dl vispgrädde

500 g mascarpone

rivet skal av 1 apelsin

Koka kaffet och låt det kallna, blanda i likören.

Vispa äggvitorna hårt och ställ åt sidan. Vispa grädden hårt i en annan skål. I en tredje skål vispas äggula och socker. Blanda ner det rivna apelsinskalet i äggblandningen, sedan röres mascarponen i och sist grädden. Vispa ihop med elvisp. Sist rör man varsamt ner den uppvispade äggvitan.

Lägg ut savoiardikexen i ett lager i en form på ca 20x25 cm. Skeda över hälften av kaffe-likörblandningen. Bred hälften av krämen över . Lägg på ytterligare ett lager  kex och skeda över resterande kaffe. Bred över resten av krämen. Låt stå och dra i kylen, gärna över natten. Innan servering pudras lite kakaopulver på.

 

"HAPPINESS IS NOT A DESTINATION. IT IS A WAY OF LIFE"

 

RSS 2.0