Moccatårta
CHOKLADTÅRTA MED VIT CHOKLADFYLLNING OCH LINGONMOUSSE
Till den här tårtan måste man dagen innan man tänker baka den förbereda den vita chokladfyllningen. Gör så här: Finhacka chokladen, värm upp grädden i en kastrull nästan till kokpunkten ( får ej koka) och rör ner chokladen under det att du rör hela tiden tills chokladen smält. Ställ den i kylskåp över natten. Vispa upp den till en fast konsistens nästa dag när du skall använda den.
Chokladbotten:
2 dl socker
1 dl kakao
2 dl mjölk
150 g smör
2 ägg
3 ¾ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Lingonmousse:
350 g lingon
¾ dl socker
1 ¼ dl florsocker
¾ dl vaniljsåspulver
3 dl vispgrädde
Vit chokladfyllning:
400 g vit choklad
6 dl vispgrädde
Botten:Blanda i en kastrull mjölk,1 dl av sockret samt kakao. Koka upp och låt det svalna.
Rör smöret tillsammans med resten av sockermängden så det blir vitt o poröst. Tillsätt äggen ett i taget och fortsätt vispa. Bland de torra ingredienserna i en skål och rör ner det växelvis med mjölk-blandningen i smöret. Grädda i 175° varm ugn i ca 45 minuter. Dela den kalla kakan i tre bottnar.
Lingonmousse:
Koka lingon och socker i 10 minuter. Låt kallna. Rör i florsocker och vaniljsåspulver. Sist blandas den uppvispade grädden i.
Montering:
En tårtbotten, ca 1/3 av den vita chokladen, tårtbotten, ett lager lingonmousse och överst en tårtbotten. Bred resterande av den vita chokladblandningen över tårtan i ett vackert mönster. Om du har vispat den tillräckligt hårt går det utmärkt att spritsa ut den. Dekorera med rosor eller frukt.
TIRAMISÚ
3 dl stark espresso
3 msk amaretto mandellikör
300 g savoiardikex
2 äggvita
4 äggula
1 dl socker
2 dl vispgrädde
500 g mascarpone
rivet skal av 1 apelsin
Koka kaffet och låt det kallna, blanda i likören.
Vispa äggvitorna hårt och ställ åt sidan. Vispa grädden hårt i en annan skål. I en tredje skål vispas äggula och socker. Blanda ner det rivna apelsinskalet i äggblandningen, sedan röres mascarponen i och sist grädden. Vispa ihop med elvisp. Sist rör man varsamt ner den uppvispade äggvitan.
Lägg ut savoiardikexen i ett lager i en form på ca 20x25 cm. Skeda över hälften av kaffe-likörblandningen. Bred hälften av krämen över . Lägg på ytterligare ett lager kex och skeda över resterande kaffe. Bred över resten av krämen. Låt stå och dra i kylen, gärna över natten. Innan servering pudras lite kakaopulver på.
"HAPPINESS IS NOT A DESTINATION. IT IS A WAY OF LIFE"