Fruktkaka

 
200 g smör
2,5 dl socker
4 äggulor
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk suckat
100 g russin
50 g hackad mandel
4 äggvitor
 
ca 250 g vit choklad
några droppar neutral olja
 
Rör smör och socker vitt och poröst. Rör ner äggulorna ett i taget och rör väl mellan varje.
Blanda mjöl, bakpulver, suckat, russin och mandel och rör ner i smeten. sist vispas äggvitorna upp till hårt skum och vändes försiktigt ner i smeten med en slickepott.
Grädda i 175° varm ugn i ca 50 min.
När kakan är riktigt kall, smälter man den vita chokladen och rör i oljan och glaserar kakan.
 
TA TILL DEJ VARDAGENS GLÄDJESTUNDER!

Saftig chokladkaka

 
5 ägg
5 dl socker
250 g smör
6,25 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
2,5 dl kaffe/mjölk
 
Fuktning:
5 msk smör
5 msk socker
5 msk mjölk
5 msk vaniljsocker
 
Smält smöret och låt det svalna. Vispa under tiden ägg och socker vitt och poröst. Blanda ihop de torra ingredienserna  och rör ner det i äggsmeten, växelvis med smöret och kaffet/ mjölken.
Grädda i en kakform modell större, eller en liten ugnsform, i 175°, ca 40 minuter.
 
Rör ihop allt till fuktningen i en kastrull och låt det få ett uppkok. Gör några hål med en sticka i  den varma gräddade kakan och häll över blandningen. Låt kakan stå kallt tills nästa dag.
 
"I DON´T NEED YOUR ATTITUDE, I´VE GOT ONE OF MY OWN"
 

Sockerkaka med glasyr

 
En extra god och saftig sockekaka får du genom att dränka in den med en glasyr efter gräddning.
 
75 g smör
1,5 dl mjölk
3 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Glasyr:
2 msk smält smör
2 msk socker
2 msk grädde
 
Koka upp smör och mjölk , låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det med en slickepott i smeten, växelvis med smör och mjölkblandningen.
Grädda i en rund form, ca 22 cm i diameter. 175° 30 min.
Rör ihop alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och låt det koka upp. Slås över den varma nygräddade kakan.
 
"DONT FORGET TO LOVE YOURSELF! "

Julstjärnor

 
Julstjärnor, eller som de heter i Finland - jultårtor. Enkla att göra med köpt smördeg och plommonmos eller sylt.
Även om jag är en "baknörd" så ställer jag mej inte och gör en egen smördeg.
Du behöver alltså: 1 paket djupfrysta smöregsplattor, plommonmos, 1 ägg till pensling
Gör så här:
Låt smördegsplattorna tina ca 15 minuter i rumstemperatur. Skär med en vass kniv eller sporre i fyrkantiga rutor, ca 15x15 cm. Skär ett snitt in från varje hörn mot mitten, ca 4 cm långt. Lägg på 1 msk av plommonmoset och vik sedan upp flikarna så de bildar en "vindflöjel". Tryck till i mitten så att de håller ihop.Pensla bakverken med uppvispat ägg. Grädda i 200 ° varm ugn, i ca 10 minuter, eller tills de rest sej och fått en gyllenbrun färg.  Pudra över lite florsocker innan servering. Går utmärkt att frysa.
 
"TÄNK PÅ ATT FRÄMLINGAR ÄR VÄNNER DU ÄNNU EJ MÖTT" Dalai Lama
 



Lyxiga saffransbullar i långpanna

 
En kalljäst deg med lite extra känsla av lyx. Jättegoda och saftiga tack vare vaniljkrämen.
Blir 30 bullar.
 
 

Deg:

2 påsar saffran

50 g jäst
3 dl kall mjölk
0.75 dl strösocker

0,5 tsk salt
2 ägg
150 g rumsvarmt smör
 ca 11 dl vetemjöl

Vaniljkräm:
1 vaniljstång
3 dl standardmjölk
½ dl strösocker
1½ msk Maizena majsstärkelse
4 äggulor

Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk  kardemumma

Pensling och glasyr:
1 ägg till pensling
2 dl florsocker
ca 1 msk vatten

Mortla saffran med 1 sockerbit. Rör ut jästen i den kalla mjölken tilLsammans med saffran. Tillsätt socker, salt, ägg, smör och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg.  Låt jäsa 1 timme.

Gör vaniljkrämen och blanda fyllningen.

Vaniljkräm: Skrapa ur vaniljstången i mjölken i en liten kastrull. Koka upp mjölken med vaniljstången och låt svalna. Tillsätt socker, majsstärkelse och äggulor. Sjud under vispning till en kräm, passa noga så att det inte blir för varmt. Ta genast från värmen när den tjocknar och fortsätt vispa en stund i kallt vattenbad och låt den  kallna  under lock i vattenbadet.

Kavla ut hälften av degen till 30 x 40 cm och lägg den i en ugnslångpanna med bakplåtspapper. Bred på vaniljkrämen.

Kavla ut resten av degen. Bred på fyllningen, rulla ihop från långsidan. Skär 30 skivor som du lägger i rader på degplattan med vaniljkräm. Jäs cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 200° Pensla med ägg och grädda på nedersta falsen cirka 25 minuter. Låt kallna.

Blanda glasyren och ringla över. Skär i fyrkanter.

 
 LÅT INTE ORDEN "KAN INTE"  STOPPA DEJ. LÅT ALDRIG ORDEN"VÅGAR INTE" HINDRA DEJ.

RSS 2.0