Rocky road





Godare julgodis finns inte !!!!
Detta är ett av Leila Lindholms fantastiska recept.

600 g mörk choklad
3 dl  salta jordnötter
1 dl pistagenötter
2 påsar Dumlekola
1 påse marsmallows

Smält chokladen i mikron.
Hacka jordnötter, pistagenötter och marsmallows grovt och blanda  dem.
Häll över  den smälta chokladen och rör om.
Bred ut på en plåt klädd med smörpapper, ca 20x30 cm. Ställ kallt att stelna. Skär i rutor.

"ÖPPNA DINA ÖGON. TITTA IN. ÄR DU NÖJD MED LIVET DU LEVER ? "
Bob Marley

Brownies med vit choklad och hallon



80 g smör
200 g vitchoklad
2 ägg
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
100 g mjölkchoklad hackad i tärningar

Hallonpuré
1 dl hallon , frysta, tinade
2 msk socker
Sätt ugnen på 175°. Täck en fyrkantig (20 cm) form med bakpapper.

Smält 100 g vitchoklad med smöret i mikron, ta ut skålen och rör om. Tillsätt resten (100 g) av  chokladen och rör om tills det smält . Lägg åt sidan.

Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt den vita chokladsmeten, vaniljsocker och  mjöl. Rör försiktigt i mjölkchokladen. Häll smeten i formen.

Hallonpuré
Rör ihop hallon och socker till en lös röra och klicka den över smeten i ett mönster.
Grädda i 30 min.

"BÄTTRE EN UPPRIKTIG FIENDE ÄN EN FALSK VÄN" engelskt ordspråk

Lussekatter / Lussebullar





Saffransdegen blir lätt torr och kompakt, men testa det här receptet så får du luftiga och mjuka lussekatter !

100 g smör
100 g socker
1 paket jäst
0,5 tsk salt
3 ägg
0,5 dl mjölk
2 pkt saffran
1 kg vetemjöl
russin

Smält smöret, slå på mjölken och låt det bli 37° varmt. Lös uppp jästen i  vätskan. Rör ner saffran, socker, salt, ägg och allt mjöl på en gång. Knåda väl i assistent eller för hand i tio minuter.
Låt jäsa till dubbel storlek. Ta upp degen på bakbord som du gnider in med en aning smör. Ta inte mera mjöl till utbaket. Skär lämpligt stora bitar av degen som du rullar till fingertjocka längder mellan fingrarna och formar till lussekatter. Gnid även in fingrarna med lite fett, det behövs inte mycket, så slipper du använda mjöl.
Låt jäsa ytterligare 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och tryck ner russin i bullen.  Grädda i 200 ° varm ugn ca 8 min.

Tips ! Av samma deg kan du göra lussebullar och fylla dem med en blandning av tex. smör, kanel, socker och kardemumma.

" KOM IHÅG ATT DU ÄR UNIK. PRECIS SOM ALLA ANDRA. " Margaret Mead

Snickersgodis



Enkelt, snabblagat  och jättegott

1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
8 dl krossade cornflakes
1 kaka mörk choklad (200 gram)

Smält jordnötssmör, sirap och strösocker tillsammans i en kastrull. Blanda i cornflakes och vaniljsocker. Slå allt i en liten, smord långpanna eller klicka ut lagom stora portionsbitar på ett bakplåtspapper.
Smält chokladen  och häll över jordnötsmassan.
När den har stelnat, skär i små bitar.

" VÄGEN TILL KVINNANS HJÄRTA GÅR MED BIL VIA EN RESTAURANG"
Sven-bertil Taube

Chokladbiskvier



50 st.
Biskvi:
400 g mandelmassa
2 äggvitor

Fyllning:
100 g smör
1,5 dl florsocker
1 äggula
1 msk kakaopulver
1 tsk nescafé

Glasyr:
150 g blockchoklad
2-3 droppar olja

Riv mandelmassan grovt, rör ner äggvitan och rör om till en smidig massa. Rulla små kulor och lägg på plåt. Platta till dem något med handen. Grädda  i 175° ugn ca 10 min. Låt kallna.

Till fyllningen röres allt ihop , som sedan bres på kakorna och formas till en liten topp så att biskvin får sin karaktäristiska form. Ställ in i frysen en kvart så att de får stelna till.

Smält chokladen och häll i oljedropparna. Doppa biskviernas övre del och låt stelna.

"UNGDOMEN SKULLE VARA ETT IDEALISKT TILLSTÅND OM DEN KOM LITE SENARE I LIVET" James Thurber

Jullimpa



Mustigt, sött och gott blir det här brödet. Bakas endast till jul hemma hos mej.

1 liter utspädd apelsinjuice
2 paket färsk jäst
3 dl brödmalt
3 dl vetekli
3 dl rågmjöl
3 dl sirap
1 msk salt
10-13 dl vetemjöl

Värm juicen till 37° och lös upp jästen. Blanda i sirap och de torra ingredienserna. Degen ska vara rätt så lös.
Jag brukar köra med elvispens vispkrokar. Smörj två avlånga formar och låt degen jäsa under duk i 1 1/2 timme.
Grädda i 175° varm ugn i 1 timme.

" TA DEJ SAMMAN OCH GÖR NÅGOT ONYTTIGT !" okänd

Chokladtryffel med krokant / Vit chokladtryffel med Baileys



T.h i bild

Krokant:
1 ½ dl strösocker
1 dl hasselnötter

Tryffelsmet:
250g mörk choklad
2msk smör
4msk vispgrädde
1 ½ dl florsocker

100g mörk choklad att doppa tryffeln i.

Smält sockret i en stekpanna, rör om när det smält. Tag av från plattan när sockret fått färg, blanda i nötterna.
Häll på bakplåtspapper och låt stelna. Bryt den då i mindre bitar och mixa till pulverform.

Smält choklad och smör i vattenbad. Blanda ner grädde. Sikta ner florsocker och krokant, men spara 2-3msk av den. Rör om, ställ i kyl i ca 30 min.
Forma kulor, doppa dom i smält choklad och garnera med siktad krokant på toppen.

Tips! Om man vill kan man ha i 1-2 msk konjak som smaksättning i tryffelsmeten.


VIT CHOKLADTRYFFEL MED BAILEYS

250 g vit choklad
1,2 dl vispgrädde
5 cl Baileys likör
100 g Savoyardikex eller Marie kex

Hacka den vita chokladen och smält den tillsammans med vispgrädden på mycket svag värme. Rör ner Baileyslikören. Ställ kallt några timmar.

Lägg kexen i en plastpåse och banka sedan sönder dem till fina smulor. Rör ner smulorna i chokladsmeten, ställ kallt en stund till.

Rulla små bollar av smeten, fukta gärna händerna lite eller använd tunna plasthandskar. Rulla bollarna i florsocker. Placera tryfflarna i knäckformar och förvara kallt.




RSS 2.0