Solskensbullar
BUDAPESTRULLE
6 äggvitor
3 dl socker
100 g mixade hasselnötter
2 msk kakao
1 msk mjöl
2 msk marsanpulver
Fyllning:
4 dl vispgrädde
1-2 burkar konserverade mandariner
Vispa äggvitor hårt, fortsätt vispa medans sockret tillsätts lite i taget. Mixa hasselnötterna och blanda dem med mjöl, marsanpulver och kakao. Vänd försiktigt ner nötblandningen i äggvispet. Fyll en sprits med en tjock tyll . Spritsa ut smeten på ett bakplåtspapper ifrån ena långsidan till den andra. På detta sätt spricker inte marängen när den sedan skall rullas. Grädda i 175 ° i nedre delen av ugnen i ca 18 min. Vänd upp på ett nytt bakplåtspapper när kakan är klar och dra loss bakplåtspappret som tårtan gräddats på. Låt svalna. Vispa grädden och bred den över bottnen och placera ut de avrunna mandarinerna. Rulla ihop tårtan.Garnera med smält mörk choklad och florsocker.
"MAN BÖR ALDRIG SKÄMMAS FÖR ATT ERKÄNNA ATT MAN HAFT FEL FÖR DET BETYDER JU ATT MAN ÄR KLOKARE IDAG ÄN IGÅR"/ Jonathan Swift
Aprikosbitar med vit choklad
Botten.
100 g smör
1 dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
½ dl havreflingor
Ovanpå:
1 burk ( 420 g ) aprikoser
1 dl apelsinmarmelad
200 g vit choklad
1 ½ dl hackade hasselnötter
Rör smör och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda i en skål för sig vetemjöl. potatismjöl och bakpulver.
Häll först mjölblandningen i den vispade ägg och smörblandningen och därefter havregrynen.
Klä en ca 20-30 cm stor rektangulär form med bakplåtspapper.
Bred ut smeten i formen.
Grädda längst ner i ugnen i 175° ,ca 20 minuter.
Låt bottnen svalna.
Ovanpå:
Mosa de avrunna aprikoserna och blanda med marmeladen.
Bred blandningen på kakbottnen.
Hacka chokladen i bitar och
kör den i micron på full effekt ca 1 minut.
Rör om då och då.
Häll den smälta chokladen över fruktlagret och jämna ut chokladen med en kniv.
Strö genast hackade hasselnötter över.
Låt chokladen stelna något och skär därefter kakan i bitar.
RANDIG CHOKLADMOUSSETÅRTA
Tårtbotten:
5 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
0,5 dl kakao
2,5 tsk bakpulver
1 dl starkt kallt kaffe
Mörk mousse:
3 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
2 äggulor
Ljus mousse:
3 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad eller vit choklad
2 äggulor
1 liten dajm
- Sätt ugnen på 175°
- Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och kakao.
- Rör ner det i äggsmeten.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.
- Låt kakan svalna något, stjälp upp den på galler och låt den kallna.
- Dela kakan i tre bottnar.
- Fördela kaffet över bottnarna och ställ dem kallt.
- Börja med den mörka moussen.
- Vispa grädden till ett fast skum.
- Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad eller i mikro så att den bara blir mjuk.
- Rör om tills den smälter.
- Rör ihop äggulorna i en skål.
- Tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
- Rör ner grädden lite i taget till en jämn smet.
- Gör den ljusa moussen på samma sätt.
- Lägg en av tårtbottnarna i en form med löstagbar kant.
- Bred över hälften av den mörka moussen och sedan hälften av den ljusa moussen.
- Lägg på den andra tårtbotten och bred över mousserna på samma sätt.
- Låt stå i kyl 4-5 tim eller över natten.Ta tårtan ur formen och dekorera med grädde och hackad dajm.