Chokladkolatårta 1
Vill man känna sej extra duktig kan man göra sin egen vaniljkräm, fast jag tycker nog att den köpta är lika god.
Botten:
5 ägg
3 dl socker
1,5 dl potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
Vaniljkräm:
3 dl mjölk 3 %
2 msk pot.mjöl
2 msk socker
2 msk smör
3 tsk vaniljsocker
Chokladkolakräm:
3 dl socker
3 msk sirap
150 g mörk choklad
150 g smör
3 dl vispgrädde
björnbärssylt
Gör en sockerkaksbotten på traditionellt vis.
Dela den i tre delar. Låt kallna.
Koka vaniljkrämen i en kastrull. Rör ihop alla ingredienser förutom vaniljen. Låt sjuda tills första bubblan syns, under ständig omrörning. Dra kastrullen av spisen och låt den kallna. Tillsätt vaniljsocker.
Lägg ett lager av vaniljkrämen på tårtan, den andra fyllningen blir björnbärssylt.
Kolakrämen: blanda allt utom smöret och koka i ca 40 minuter. Gör kulprovet. Dra av spisen och rör i smöret, små klickar åt gången. Låt den kallna något innan den breds på tårtan. Spritsa grädde runt kanterna och dekorera efter tycke och smak.
"VÄNSKAP ÄR SOM ETT BANKKONTO: MAN KAN INTE TA UT GÅNG PÅ GÅNG UTAN ATT SÄTTA IN NÅGOT"/
Edgar W Howe
Fyrklövertårta
Vet inte var den här tårtan har fått sitt namn ifrån, men god är den med sin indränkning av rom
Botten:
4 ägg
3 dl socker
1 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning 1:
aprikosmarmelad
1 dl vispad grädde
Fyllning 2:
bananskivor
1 dl vispad grädde
Rom & vatten till fuktning
Glasyr:
100 g smält blockchoklad
100 g florsocker
100 g margarin
1 ägg
Botten bakas på traditionellt vis, delas i tre delar och fyllningarna läggs mellan. För att fukta bottnarna blandar jag ut ljus rom med lika delar vatten och penslar på.
Till glasyren rör man ihop alltsammns till en blank smet och brer den sedan på kakan som ställes i kylen att stelna en stund.
Garnera med jordgubbar och citronmeliss eller rostade mandelspån om man så vill.
"DET ÄR EN GOD VANA ATT DÅ OCH DÅ IFRÅGASÄTTA SAKER OCH TING SOM MAN I ÅRATAL HAR TAGIT FÖR GIVNA" /tyskt ordspråk
Äppelmuffins med kanel
100 g smör
0,75dl mjölk
2 ägg
1,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk potatismjöl
1,5 dl äppelmos .
Garnering:
1 msk mald kanel
2 msk strösocker
Sätt ugnen på 200°. Ställ tolv pappersformar på en bakplåt eller i en muffinsplåt.
Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt allt bli varmt men låt det inte koka.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl med bakpulver, vaniljsocker och potatismjöl och
tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten.
Fyll pappersformarna till 2/3 med smet. Spritsa äppelmos i varje muffins.
Blanda kanel och socker och strö blandningen över muffinsen.
Grädda muffinsen mitt i ugnen 10-12 minuter.
"HELA VÄRLDEN ÄR EN RAD AV UNDERVERK, MEN VI ÄR SÅ VANA VID DEM, ATT VI KALLAR DEM VARDAGSTING" H.C.Andersen
Morotskaka
Det finns många variationer på den omtyckta morotskakan. Så här gör jag min.
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
0,5 dl rapsolja
5 dl rårivna morötter
Glasyr:
200 g Philadelfiaost
150 g smör
300 g florsocker
rivet skal av en lime
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredenserna. Rör försiktigt ner rivna morötter, olja samt mjölet i äggblandningen. Grädda i en långpanna på nedersta falsen i 150° varm ugn, ca 45 minuter.
Smält smöret till glasyren och låt det kallna. Vispa ihop philadelfiaost med florsocker och det rivna limeskalet. Tillsätt det smälta smöret. Låt stå en stund i kylskåp och stelna. Bred det på den kalla kakan.
"RÄKNA INTE DAGARNA, GÖR DAGARNA VÄRDA ATT RÄKNAS /Muhammed Ali
Skurna chokladkakor
Småkakor är tacksamma att baka. Det går fort, det blir många och de är roliga att bjuda på.
200 g smör
2,5 dl socker
5 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vanilj
1 ägg
Pensling: ägg + pärlsocker
Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Smält smöret och rör ner i blandningen. Sist tillsättes det lätt uppvispade ägget.
Dela degen i fyra delar. Rulla ut till fingertjocka rullar, platta till dem något med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.
Grädda i 15 min. i 200° ugn. Skär sneda snittar medan de är varma.
"DEN SOM VILL LEVA OM SITT LIV HAR INTE LEVAT" Karin Blixen
Röda vinbärspaj
Enkel att tillaga och supergod med krispig botten.
150 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
Blanda ihop alla de torra ingredienserna. Smält smöret och häll över mjölblandningen. Tryck ut degen i en pajform. Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter i 200° ugn. Strö på frysta eller färska vinbär och grädda ytterligare 15 minuter.
Servera med vaniljglass.
"FASTÄN DET ÄR VÄLDIGT GOTT ATT ÄTA HONUNG SÅ FINNS DET ETT ÖGONBLICK STRAX INNAN MAN BÖRJAR ÄTA DEN SOM NÄSTAN ÄR ÄNNU BÄTTRE" Nalle Puh
Blåbärsmuffins
100 g smör
2 ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 g frysta blåbär
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Varva smeten med blåbär i formarna, fyll dem till 2/3.
Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.
Det blir åtta stora eller tolv små.
"OROA DEJ INTE FÖR MORGONDAGEN,I ÖVERMORGON ÄR DEN ÖVER"/okänd
Sommarkaka
En lättlagad kaka som passar bra nu när det finns gott om bär. God att äta som den är eller med glass eller vaniljsås till, men då utelämnar jag chokladen, annars blir det för sött i min smak.
6 ägg
4,5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
300 g rabarber
200 g jordgubbar, hallon eller röda vinbär
100 g kallt smör
100 g vit choklad
pärlsocker
Vispa ägg och socker poröst, blanda varsamt ner mjölet. Bred ut i en långpanna .
Skär rabarber i små bitar, hacka chokladen grovt. Strö bär och choklad över kakan, hyvla över smöret och strö på pärlsocker.
Grädda kakan i 175° ugn 25-30 min. Prova med en sticka. Skär i rutor och pudra över lite florsocker.
Obs! Kakan har inget bakpulver, det gör att den blir lite "tung".
"NJUT AV DE SMÅ TINGEN I LIVET...EN DAG KOMMER DU ATT SE TILLBAKA OCH INSE ATT DE VAR STORA "
Chokladbrownie med kokosglasyr
Botten:
4 ägg
5 dl socker
3 dl mjöl
8 msk kakao
2 tsk vanilj
175 g smält smör
Glasyr:
75 g smör
2 dl socker
1,5 dl grädde
1 dl sirap
200 g kokosflingor
Börja med att smälta smöret och låta det svalna. Under tiden vispas ägg och socker vitt o ch pösigt.Blanda ihop de torra ingredienserna och rör försiktigt ner i äggblandningen. Sist röres smöret ner. Grädda i en långpanna i 175° ugn i 10 minuter. Ta ut kakan ur ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter tills kakan har fått en fin gyllenbrun färg.
Glasyren görs på följande sätt:smält smöret i en kastrull, blanda ner alla de övriga ingredienserna och låt koka ca fem minuter. Rör om så det inte bränner i botten.
"Learn from yesterday,live for today and hope for tomorrow"