Finsk russinkaka
Godaste mjuka kakan från min barndom. Vi kallar den för Ethelskakan, eftersom mamma fick receptet av sin väninna Ethel.
3 dl russin
3 dl vatten
200 g smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
Koka russin och vatten i en stor kastrull i 8 min. Dra kastrullen av spisen och blanda ner smör och socker. Rör om så det smälter. Blanda alla de torra ingredienserna och rör ner. Sist tillsättes äggen, lätt uppvispade.
Grädda i 175° ca 45 minuter, känn efter med en sticka att den är torr.
"AIM FOR THE MOON-EVEN IF YOU MISS YOU'LL LAND AMONG THE STARS"
Lyxig chokladkaka
200 g mörk choklad av fin kvalité
200 g smör
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Glasyr:
2 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
2 msk honung
20 g smör
Börja med glasyren som ska stå kallt minst 4 timmar. Finhacka chokladen och lägg det tillsammans med smöret i en skål. Koka upp grädde och honung och slå den över chokladen så den smälter. Mixa balndningen slät. Ställ i kylen, helst över natten.
Till kakan smälter man smör och choklad på låg värme. Låt svalna något. Vispa ägg och socker vitt o pösigt. Bland mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten växelvis med chokladen.
Grädda i 175° ugn i 12 minuter. Kakan är då väldigt lös, men ska så vara. Låt den kallan och bred över glasyren.
Njut !
" STYRKA ÄR FÖRMÅGA ATT BRYTA EN CHOKLADKAKA I FYRA BITAR-OCH SEDAN BARA ÄTA EN AV DEM"
Pinocciotårta
Överraskade en fantastisk 50-åring med denna tårta.
Botten:
125 g smör
1 dl socker
2 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakaopulver
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 påse mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 tsk vanilsocker
1 burk fruktcocktail 400 g
Sätt ugnen på 175°. Klä en långpanna ca 30x40 cm med bakpapper.
Rör margarin och socker poröst och tillsätt äggulorna en i taget. Bland vetemjöl, bakpulver och kakao och sikta ner omväxlande med mjölken. Bred ut smeten jämnt i pannan.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa försiktigt ner socker, vaniljsocker och hälften av mandelspånen. Bred maräng över kaksmeten och strö på resten av mandelspånen. Grädda ca 20 minuter eller tills marängen är torr och fått lite färg. Drag kakan av formen på bakgaller och låt svalna. När kakan är kall delas den på mitten. Vispa grädden och bred ut den på den ena bottnen. Lägg på fruktcocktailen och sist den översta bottnen.
Till tårtan på bilden har jag gjort dubbel sats, räcker till 30 personer. Dessutom har jag siktat över lite kakao och dekorerat med rosor av sugarpaste.
"DET ÄR ROLIGARE ATT PRATA MED NÅGON SOM INTE ANVÄNDER LÅNGA
SVÅRA ORD UTAN HELLRE KORTA, LÄTTA ORD SOM; "VILL DU HA LITE MAT?"
(Nalle Puh)
Midsommartårta
Detta blev årets midsommartårta. Ibland är det enklaste det godaste. Sockerkaka, jordgubbar och grädde. Mums !
" LEV OM DAGEN SÅ ATT DU KAN SOVA UNDER NATTEN"
Jordgubbstårta med lemon curd
Ingen sommar utan jordgubbstårta! Här kommer en variant där grädden är blandad med lemon curd som ger en fräsch och lite syrlig tårta.
Botten:
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
Fyllning:
500 g mosade jordgubbar
2 msk socker
Garnering:
6 dl vispgrädde
jordgubbar
100 g blockchoklad
Lemon curd:
3 ägg
2 dl socker
2 citroner
100 g smör
Blanda ägg, socker, citronskalet och saften av citronerna i en kastrull. Låt sjuda, ej koka, på svag värme tills blandningen tjocknar, ca 2-3 min. Ta kastrullen från värmen , klicka i smöret lite i taget. Låt svalna.
Till botten vispas ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner i smeten. Grädda i smord bröad form(24 cm i diameter) ca 40 min.När kakan kallnat, dela den i tre bottnar.
Vispa gräden och blanda den med 2 dl lemon curd (resterande går bra att frys eller spara i kyl 1 vecka) Bred ett lager på den ena bottnen, lägg hälften av de mosade jordgubbarna på.Gör likadant med den andra bottnen. Överst ett lager av grädden. Dela jordgubbarna i halvor, dekorera tårtan. Vill man piffa till den ytterligare kan man skeda över lite gelé.
Chokladgaller:
smält chokladen i micron, spritsa ut den på overheadfilm i ett gallermönster som går runt hela tårtan. Låt den halvstelna innan man lägger den runt tårtan. Låt stelna ordentligt innan man varsamt avlägsnar overheadfilmen.
"FÖRSÖK ATT GÖRA NÅGON GLAD VARJE DAG OM DET SÅ BARA ÄR DEJ SJÄLV"
Djurgårdsbrunnstårta
Detta recept har jag haft i min ägo i över trettio år och gjort den många gånger. Den gör alltid succé!
Botten:
150 g oskalad mandel
2 dl strösocker
4 äggvitor
Kräm:
250 g smör
2 ½ dl florsocker
4 äggulor
1 msk starkt kaffe
1 msk konjak
1 – 2 tsk kakaopulver
1 påse mandelspån till garnering
Sätt ugnen på 200 gr och rita upp en rundel på ett bakplåtspapper, ca 28 cm i diameter. Mal mandeln fint och blanda med sockret.
Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem. Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda bottnen ca 20 minuter.
Till fyllningen röres smör och florsocker fluffigt. Arbeta in en äggula i taget och sedan kaffet. Vispa med elvisp så att krämen går ihop. Tillsätt konjak och kakao.
Rosta mandelspånen i en torr stekpanna, vakta noga så de inte bränns.
Bred krämen över den kalla kakan och garnera med rostade mandelspån. Frys kakan .
" KÄRLEKEN ÄR SOM EN DUVA, HÅLLER MAN FÖR HÅRT KVÄVS DEN,HÅLLER MAN DEN FÖR LÖST FLYGER DEN BORT "
Danskt ordspråk
Bröllopstårta
Dessa tårtor gjorde jag till min älskade lillasysters bröllop.
En rätt så enkel tårta att göra med få ingredienser.
Dekorationen tar lite tid, men där kan man förbereda blommor och blad dagar i förväg och förvara i en burk med tättslutande lock.
Tårtbotten:
6 ägg
3 dl socker
1 dl pressad apelsin
4 msk kakao
4 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
Hallonmousse:
5 ½ dl grädde
500 g hallon ( lätt tinade)
3 äggvitor
150 g socker
6 blad gelatin
Dekoration: ca 1 kg sugarpaste eller marsipan
det ska även räcka till blommor och blad.
hushållsfärg till infärgning av rosor/ kallor/ blad
Tårtbotten:
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna, sikta ned detta i smeten. Sist blandar man försiktigt ner apelsinsaften. Grädda ca 30 min i 175 grader varm ugn.
Hallonmousse:
Blötlägg gelatinbladen
Blanda socker och äggvita och värm under omrörning till ca 60 grader. Vispa sedan upp det med elvisp till en maräng.
Smält gelatinbladen och blanda lite av den lätt uppvispade grädden i gelatinet. Sedan tillsättes resten av grädden. Vispa ner hallonen i marängen och sist grädd-gelatinblandningen.
Låt moussen stelna till i kylskåp ca ½ timme.
Skär tårtbotten i tre delar och bred fyllning mellan.
Om man vill kan man pensla bottnarna med lite mjölk utblandat med en gnutta vaniljsocker.
Kavla ut sugarpasten och täck tårtan, garnera med blommor och blad, gör en kristyr av äggvita och florsocker och spritsa runt kanterna.
Obs! receptet räcker till en stor rund tårta eller långpanna
"BÄTTRE ATT TÄNDA ETT LJUS OM ÄN ALDRIG SÅ LITET ÄN ATT FÖRBANNA MÖRKRET " Konfucius
Pirkka chokladtårta
Botten:
200 g smör
2 dl socker
3 ägg
150 g grovhackad mörk choklad
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Fuktning:
3/4 dl vatten
1/2 dl socker
2 msk konjak
Glasyr:
3 msk starkt kaffe
1 1/2 msk smält smör
1 1/2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 1/4 dl florsocker
Rör smör och socker vitt och poröst, tillsätt äggen ett åt gången, rör noggrant mellan varje. Blanda de torra ingredienserna och rör ner. Sist tillsättes den grovhackade chokladen. Grädda kakan i 175 grader varm ugn, ca 45 min.
Fuktning: hetta upp vatten, socker och konjak i en kastrull. Ös över den varma kakan och låt kallna.
Glasyren: blanda ihop alltsammans och rör till en smidig kräm. Bred över kakan. Låt kakan stå kallt, gärna över natten, innan den serveras.
Vill man lyxa till det som på bilden, får man dubbla glasyren och spritsa på. Oftast gör jag kakan i långpanna och skär i rutor, men här har jag skurit ut två olika stora rundlar och lagt dem på varandra till en våningstårta.
TIPS! För att få till två olika nyanser på krämen, tar jag den mängd som ska användas till att spritsa och fyller spritsen. Resterande kräm vispar jag ytterligare en stund med elvispen så att den ljusnar.
"LEV I NUET OCH KÄNN ATT DU HAR TILLFREDSSTÄLLELSEN JUST DÄR DU ÄR - INTE RUNT KNUTEN"
Gula rutor
4 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2,5 dl hett vatten
Glasyr:
200 g smör
2,5 dl socker
2 äggulor
4 msk vaniljsocker
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det tillsammans med det heta vattnet. Grädda i en långpanna i 175 grader ca. 15 min. Låt kallna.
Till glasyren rör man ihop alla ingredienserna i en kastrull och låter det sjuda någon minut.
Bred glasyren över kakan och strö på rikligt med kokosflingor.
" LIVET ÄR DET SOM HÄNDER MEDAN DU GÖR UPP ANDRA PLANER" John Lennon
Rosa gräddtårta med lingonmousse och dumlefluff
En smarrig tårta med en syrlig och en söt fyllning. Dumlefluffen bör göras i god tid, gärna dagen innan så att den får stå och bli riktigt kall.
Tårtbotten:
4ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.. Sikta ned mjölblandningen i smeten och blanda om snabbt. Grädda kakan på lägsta falsen i 175 grader, cirka 30 min. Stjälp upp kakan och låt kallna.
Lingonmousse:
400 g lingon
1 dl socker
1 dl vaniljkrämspulver
2 dl florsocker
4 dl vispgrädde
Koka upp lingon och socker, låt koka 5-10 min. Mixa. Låt svalna. Vispa grädden löst, rör ner florsocker och vanilkrämpulvret , samt lingon. Ställ att stelna i kylen en stund.
Dumlefluff:
3 dl vispgrädde
180 dumlekolor
Hetta upp grädden i en kastrull, låt dumle smälta i. Låt svalna ett par timmar i kylen, den måste bli riktigt kall för att bli vispbar. Vispa upp med elvisp.
Skär tårtbotten tre delar, lägg lingonmousse på den första bottnen, därefter dumlefluff på den andra.
Dekoration:
5 dl vispgrädde,
ev. någon droppe hushållsfärg.
Vispa grädden och spritsa den runt och på kakan i ett vackert mönster.
Dekorera med jordgubbar och noblessechoklad.
" PENGAR GÖR INGEN LYCKLIG, MEN JAG GRÅTER HELLRE I EN JAGUAR ÄN I EN BUSS" Francoise Sagan
Tårta med blåbär och vaniljmousse
En av många födelsedagstårtor i familjen.
Botten:
100 g tinade blåbär (1 1/2 dl)
6 ägg
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker poröst. Mixa blåbären till en slät massa och rör i äggblandningen.
Blanda mjölsorterna med bakpulver och rör försiktigt ner detta.
Grädda ca 30 min. 175 grader.
Låt kakan kallna och dela den sedan i tre delar.
Vaniljmousse
200 g philadelfiaost
200 g vaniljyoghurt
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
5 gelatinblad.
Lägg gelatinet i blöt ca 5 min.
Vispa ihop ost, yoghurt,socker och vanilj. Vispa 2 dl av grädden . ! Smält gelatinet på svag värme i resterande grädde ( 1 dl)
Rör ihop alltsammans och låt stelna en stund i kyl.
Chokladkolakräm
3 dl socker
3 msk sirap
150 g mörk choklad
150 g margarin
3 dl vispgrädde
Koka ihop alltsammans utom smöret i ca 40 min. Gör kulprovet.
Sist klickar man i smöret i små portioner och rör om. Låt krämen kallna.
4 dl vispgrädde
Bred vaniljmoussefyllningen på den första tårtbottnen, på nästa brer man blåbärssylt.
Lägg på den översta bottnen och bred på chokladkolakrämen. Vispa grädden och garnera kanterna.
Gör några fina rosor i marsipan och dekorera.
"DET STÖRSTA MODET ÄR TÅLAMODET"
Chiabatta
Godare bröd än så här kan man inte baka. Perfekta att ha som pic-nicbröd med gott pålägg, tex. salami, brie och pesto.
Ca: 14 dl vetemjöl special
1 msk salt
1 msk olivolja
1 tsk socker
25 g jäst (½ paket)
5 dl fingervarmt vatten, 37°
Lös upp jästen i vatten, tillsätt salt,olja och socker och sedan mjölet lite åt gången - spara 1 dl till utbakningen . Knåda väl eller använd matberedare. Degen skall vara lös efter degbearbetningen.
Pensla en skål med olivolja. Häll över degen, täck med plastfolie och låt jäsa en timme.
Stjälp upp degen på ett rikligt mjölat bakbord. Platta ut degen till ca 30x 45 cm. Mjöla även ovansidan av degen. OBS! Knåda inte degen.
Skär upp degen i 4 avlånga bitar, sedan tvärs över så blir de ca 12 x 15 cm. Sätt dem ej för tätt, på bakpappersklädd plåt. Drag ev ut dem lite.
Låt bitarna jäsa ca 2 timmar före gräddning.
Grädda i 200°, ca 25 minuter.
Tips: jag byter gärna ut mjölet mot manitoba cream .
"BÄTTRE ETT ÄRLIGT NEJ ÄN ETT FALSKT JA" ryskt ordspråk
Rödbets och valnötsbrownies
Kan man göra morotskaka så kan man göra rödbetskaka ! Och gott blir det.
Ingredienser:
3 st ägg
4 dl strösocker
4 dl kokta, rivna rödbetor
2 msk apelsinlikör eller, färskpressad apelsin
150 g valnötter, hackade
1,5 dl vetemjöl
Chokladsmörkräm:
75 g choklad, mörk, grovhackad
3 msk starkt kaffe
50 g rumsvarmt osaltat smör
100 g rumsvarm philadelphiaost
1 dl florsocker
0,5 st apelsin, rivet skal från
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör och choklad . Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner chokladblandningen i äggvispet.
Blanda i rödbetor, likör och valnötter. Vänd sist ner mjölet.
Häll smeten i en smord och mjölad långpanna, cirka 20x30 centimeter. Grädda i mitten av ugnen 35-40 minuter. Känn med en prov- sticka att kakan är klar. Låt kallna.
Smält chokladen till krämen, blanda i kaffet. Vispa ihop smör, ost, florsocker och apelsinskal.
Rör ner en klick av ost/smörblandningen i chokladen. Blanda sedan chokladen i ost/smörblandningen. Bred krämen över kakan och skär upp i rutor.
"AVUNDAS ALDRIG NÅGON HENNES LYCKA! DU KÄNNER INTE TILL HENNES HEMLIGA SORGER " Indiskt ordspråk
Jordgubbspaj
En paj utöver det vanliga, passar utmärkt som ett alternativ till tårta.
Pajskal:
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
100 g smör
100 g mörk blockchoklad
Vaniljkräm:
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 ägg
2 msk maizena eller potatismjöl
2 msk socker
2 msk vanillinsocker
jordgubbar
Gele:
2 blad gelatin
1 dl hett vatten
1/2 dl koncentrerad äppeljuice
Hacka samman mjöl, socker och smör med en kniv. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min.Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en stor pajform, diameter ca 28 cm. Grädda 10-12 min.
Ta formen ur ugnen. Lägg chokladen i bitar i pajskalet och låt smälta. Pensla till ett jämnt lager. Låt stelna.
Vispa ihop grädde, mjölk, ägg, mjöl och socker i en rostfri kastrull. Låt sjuda, ej koka, på svag värme, ca 3 min. tills krämen tjocknar. Låt den svalna och rör i vaniljsockret.
Häll krämen i mördegsskalet och lägg på jorgubbar.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 min, krama vattnet ur dem. Blanda hett vatten och äppeljuice. Lägg i gelatinet och låt det lösas upp. Låt gelén halvstelna i kyl ca 30 min.
Skeda gelén över pajen och låt stelna helt i kyl minst 1 timme.
"JAG HAR INGEN KARAKTÄR ATT BANTA.JAG FÅR TYCKA OM MEJ SOM JAG ÄR. DET ENDA JAG INTE TYCKER OM ÄR MIN BRIST PÅ KARAKTÄR" Gunilla Dahlgren