Kanelbullar
Tårtor och kakor i all ära, men det finns ingenting som slår kanelbullarna.
Så här gör jag oftast mina kanelbullar, modellen kallas för västgötawienerbröd, men är gjord på en helt vanlig bulldeg.
5 dl mjölk
150 g margarin
50 g jäst
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ev. kardemumma
10-12 dl vetemjöl
Smält margarinet i en kastrull, slå på mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen och rör tills den smält. Rör därefter ner salt, socker och ev. kardemumma. Arbeta in mjölet, lite åt gången och knåda degen tills den känns smidig. Låt jäsa ca 30 min.
Fyllning:
75 g smör
2 msk kanel
4 msk socker
Kavla ut degen till en rektangulär platta 20x 50 cm.
Bred ut fyllningen på degen. Vik den därefter i 3 delar på längden. Vänd den så att skarven kommer nedåt. Skär längden i 3 cm breda bitar. Gör en skåra på längden mitt på varje bit. Dra igenom den ena deghalvan. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 45 min.Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda-mitt i ugnen-ca 10 min. i 250 graders ugnsvärme.
"JAG HAR SÅ ENKEL SMAK. JAG VILL BARA HA DET BÄSTA AV ALLT."Oscar Wilde
Hallongrottor
Det här är ett recept som går snabbt att göra om du skulle få gäster och har tomt i skafferiet.
4 dl vetemjöl
1 dl vaniljsåspulver
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
250 g margarin
ca 1 dl hallonsylt
Blanda alla torra ingredienser. Smält margarinet och blanda i mjölet.
Forma till runda bollar, gör ett hål i mitten och fyll med sylt. Grädda i 200 grader ca 15 min.
Blir ca 25 st.
"TÄNK POSITIVT, SNÄLLA TANKAR GÖR DEJ VACKER"
Torta Mimosa
Italiensk gräddtårta fylld med citronkräm och likörblandning
Tårtbotten:
2,5 dl vetemjöl
1,75 dl socker
4 ägg
1 tsk bakpulver
Citronkräm:
3 st äggulor
3 msk socker
3 msk mjöl
3,25 dl mjölk
Skalet av 1 citron
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Likörlag:
3 dl mjölk
0,5 dl Strega eller annan likör
1,5 msk socker
Dekoration:
4 dl vispgrädde
savoardikex
Sätt ugnen på 175 grader.
Tårtbotten:
Skilj äggulor från äggvitor. Vispa äggvitor till hårt skum. Vispa äggulor med socker till en pösig smet. Rör ner mjölet utblandat med bakpulver.
Bland försiktigt ihop äggulesmeten med äggvitorna.
Grädda i 30 min. i nedre delen av ugnen. Låt kakan kallna.
Citronkräm:
Skala den gula delen av citronen med en potatisskalare. Blanda äggulor, socker, mjöl, mjölk , vaniljsocker och citronskal i en kastrull och låt sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden. Plocka bort citronskalen och låt krämen kallna.
Vispa grädden till ett fast skum och blanda varsamt ner den i citronkrämen.
Dela kakan i två delar.
Blanda mjölk, Strega och socker. Skeda det över tårtbottnarna.
Fördela citronkrämen över en tårtbotten och lägg den andra över. Om krämen räcker till, bred även ett lager på ovansidan.
Vispa grädde till dekorationen. Bred eller spritsa grädden på tårtan.
För att få en riktig festtårta, dekorera med savoardikex runt om, eventuellt ett vackert sidenband.
" GÅ ALDRIG LÄTTVINDIGT FÖRBI EN FRESTELSE, DEN KANSKE ALDRIG KOMMER TILLBAKA"
Marängårta med rice crispies och chokladkräm
Den här tårtan tog jag med mej ett nyår då vi var många samlade. Vill du göra en stor tårta så måste du dubbla receptet.
Maräng:
3 äggvitor
2 ½ dl strösocker
3 dl Rice Krispies
Fyllning:
1 dl vatten
2 ½ msk vetemjöl
50 g mörk choklad
50 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
3 dl vispgrädde
Garnering:
30 g mörk choklad eller valfria frukter/bär
Sätt ugnen på 150°. Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret under fortsatt vispning och vispa minst 5 min tills marängen är blank.
Vänd försiktigt ner Rice Krispies. Bred ut smeten på smörat och mjölat bakplåtspapper i en långpanna. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme. Ta ut långpannan och dela marängen i två delar. Låt marängen svalna.
Koka ihop vatten och vetemjöl( maizena går också bra om det finns glutenallergiker) till fyllningen under vispning till en tjock smet.
Ta kastrullen från värmen och vispa i choklad och smör. Vispa tills allt smält.
Tillsätt florsocker och äggula och vispa till en jämn kräm. Bred krämen på den ena marängen. Lägg den andra marängen över. Vispa grädden och bred den över den översta marängen.
Smält chokladen. Ringla med en gaffel ett chokladmönster på marängen, eller garnera med frukter eller bär.
Låt gärna tårtan stå svalt en stund före servering.
I AM ALWAYS WILLING TO LEARN, HOWEVER I DO NOT ALWAYS LIKE TO BE TAUGHT / Winston Churchill
Kolatårta
Tårtbotten:
4 ägg
1 ½ dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Fuktning:
2 dl spad från ananas+ apelsinsaft
Fyllning:
1 burk kesella (250 g)
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 burk krossad ananas (a´ 227 g)
3 tsk rivet apelsinskal
½ dl apelsinsaft
3 blad gelatin
2 dl vispgrädde
Kola:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl farinsocker
Runt kanten och som dekoration:
4 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
2 msk socker
Jordgubbar, physalis eller annan frukt
Gör en vanlig sockerkakssmet, grädda ca 30 min. í 175 graders värme.
Skär den kalla kakan i tre bottnar.
Tvätta apelsinen och riv skalet med den finaste sidan på rivjärnet. Låt gelatinbladen ligga i blöt i kallt vatten.
Vispa grädden till fyllningen.
Blanda socker, vaniljsocker, den avrunna ananasen (spara lagen att fukta med) och apelsinskalet med kesellan.
Hetta upp apelsinsaften och smält de väl urpressade gelatinbladen.
Låt blandningen svalna en aning och häll den sedan i en tunn stråle i kesellan. Blanda om väl. Blanda i den vispade grädden.
Fukta kakbottnarna med saft med en pensel. Fukta den översta bottnen endast på snittytan.
Bred ut fyllningen mellan bottnarna.
Koka grädden, sockret och farinsockret till kolan i 20 minuter. Låt kolan svalna en stund och häll sedan på tårtan.
Vispa grädden till kanterna, spritsa runtom, dekorera med frukt och bär.
LEENDET DU SÄNDER UT VÄNDER ÅTER TILL DEJ / indiskt ordspråk
Chokladmoussetårta med hallon
Den här tårtan görs i två steg, dag 1 och dag 2, men den är värd att vänta på.
Botten:
3 ägg
1 ½ dl socker
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
Hallonfyllning:
1 pkt hallon, osockrade, 200 g
1 msk socker
Chokladmousse:
100 g mörk choklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
Chokladgelé:
2 1/4 dl vatten
2 dl socker, 185 g
2 msk glykos, 40 g
1 3/4 dl kakaopulver, 75 g
20 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
4 gelatinblad
Dag 1: Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker till tårtbotten. Blanda mjöl och bakpulver och rör i samt vatten och den siktade kakaon. Rör ihop och bred ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt (som till rulltårta). Grädda 5 minuter.
Mosa de tinade hallonen lätt med socker.
Smält chokladen till moussen i vattenbad eller på låg värme i mikro. Vispa grädden. Rör ner ägggulorna i den något avsvalnade, smälta chokladen och vänd ner smeten i grädden. Skär ut en botten av sockerkakan, lagom stor att passa i en springform. Lägg en ring smörpapper runt innerkanten. Bred mosade hallon över tårtbottnen och lägg den i formen. Bred ut chokladmoussen ovanpå. Gör ytan så slät som möjligt. Täck över och frys in.
Dag 2: Hacka chokladen och sikta kakaon. Koka upp vatten, socker och glykos (köps på apotek). När det kokar tillsätts choklad, kakao och grädde. Låt sjuda på svag värme cirka 30 minuter eller tills geléet bara droppar, inte rinner från en visp som doppats i koket. Lägg då i de blötlagda, mjuka gelatinbladen i chokladsmeten och låt dem smälta. Sila geléet genom en sil ner i en skål och täck ytan med plastfolie. Kyl till cirka 35 grader.
Ta fram den frysta moussetårtan och ta den ur formen. Häll över rikligt med chokladgelé så att det täcker moussen. All chokladgelé går troligen inte åt, resten kan sparas i kylen. Använd en lång och böjlig stekspade och jämna till ytan, helst i ett tag. Täck också kanterna med chokladgelé.
Ställ tårtan på ett fat och låt den tina 3-4 timmar i kylen. Garnera med små dragéägg eller marsipankycklingar till påsk, eller hallon som på bilden.
ÄR DET INTE SYND SÅ ÄR DET INGET NÖJE / norskt ordspråk
Morsdagstårta
Tårtbotten till en långpanna:
6 ägg
6 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
3 dl potatismjöl
2 msk bakpulver
2 msk vanilj
2 dl hett vatten
Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda alla torra ingredienserna och rör försiktigt ner det i äggsmeten, omväxlande med det varma vattnet.
Fyllning 1:
Hallonmousse
6 blad gelatin
150 g socker
85 g äggvita (ca 3 st)
300 g hallonpuré
5,5 dl grädde
Blötlägg gelatinbladen. Blanda äggvita och socker och värm under omrörning till 60 grader. Vispa sedan upp det i maskin till en maräng. Smält hallonpurén och tillsätt gelatinbladen så att de smälter i purén. Vispa grädden lätt. Vispa ner hallonen i marängen och tillsätt därefter grädden. Låt stelna en stund i kylen innan du använder den.
Fyllning 2: har jag använt mangoyoghurtmousse,se receptet i Frukttårta
Dela tårtbotten i tre delar och lägg fyllningarna emellan. Bred på grädde och spritsa vackert, samt dekorera valfritt med marsipanblommor eller frukt.
"EN MAMMA ÄR EN SOM GRÅTER NÄR DU GÖR NÅGOT DUMT OCH GRÅTER ÄNNU MER NÄR DU GÖR NÅGOT BRA" Ur Barn skriver om mammor
Chokladrulltårta med limekräm och mandelmassa
Ingredienser
3 ägg
1 1/2 dl socker
2 msk kakao
3/4 dl potatismjöl
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Limekräm:
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
125 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
Skal och saft av 1 limefrukt
Garnering:
400 g mandelmassa
grön karamellfärg
50 g mörk blockchoklad
Ugn: 250°
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner det i äggsmeten.
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda mitt i ugnen ca 5-7 minuter.
Stjälp upp kakan på sockrat papper. Drag bort pappret som kakan har gräddats på. Lägg över en fuktig handduk eller låt kakan kallna under långpannan.
Blanda samman mjöl och vatten i en liten kastrull. Låt det koka upp under omrörning och koka någon minut. Tag kastrullen från värmen och rör ner äggulan. Låt krämen kallna.
Rör ihop smör, florsocker, vaniljsocker, rivet skal och pressad saft av 1 limefrukt. Klicka ner det lite i taget i den kokta krämen. Rör till en slät smet.
Bred krämen över den kalla kakan. Rulla samman den och låt den ligga på skarven.
Färga mandelmassan. Kavla ut den mellan plastfolie tills den är så stor att den täcker rulltårtan. Lägg rulltårtan på mandelmassan och rulla ihop den. Lägg kakan med skarven nedåt. Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn och spritsa över mandelmassan. Sikta ev. över lite florsocker.
Chokladmaränger
9 stora
Ingredienser
7 st äggvitor
5.25 dl strösocker
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
Sätt ugnen på 130 grader, varmluft eller 150 grader vanlig ugn.
Blanda äggvita och strösocker i en rostfri bunke.
Sänk ned bunken i vattenbad och värm marängen till 60-65 grader under konstant vispning, kontrollera temperaturen med hjälp av en stektermometer.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat. Stanna inte vispen förrän det är färdigt, då finns risk att marängen sjunker ihop!
Smält chokladen och blanda den försiktigt med marängen. Ett varv med slickepotten brukar räcka, annars får du en jämnbrun smet.
Klicka ut marängen på bakplåtspapper.
Grädda dem i ugnen i 45-55 minuter, marängerna ska vara lite sega i mitten.
" DET ÄR DÅLIGA FRESTELSER OM MAN INTE FALLER FÖR DEM" Gunilla Dahlgren
stockholmskakor
Kärt barn har många namn.... men i min receptsamling heter de just Stockholmskakor .
150 g smör
3/4 dl socker
1 äggula
2 tsk vanilj
3 1/2 dl vetemjöl
fast hallonsylt
pärlsocker/ florsocker
Rör smör och socker poröst, tillsätt äggulan och mjölet utblandat med vaniljsockret.
Ställ i kylen ca 30 min. Rulla degen till en ca 5 cm tjock rulle . Skär ut kakor som är 1 cm tjocka. Gör en liten fördjupning mitt i kakan och fyll den med sylt. Strö pärlsocker på.Grädda mitt i ugnen, 175 grader ca 12 min. Blir ca 50 st.
Om man vill lyxa till det kan man hoppa över pärlsocker och istället glasera dem med florsocker utblandat med lite vatten, efter att de kallnat.
"JAG ÄR INTE SÅ UNG SOM JAG KÄNNER MIG. JAG ÄR BARA OVANLIGT BARNSLIG FÖR MIN ÅLDER" Gunilla Dahlgren
Passionsfrukttårta
Passionsfrukttårta, absoluta favoriten i min familj. Närhelst som fantasin tryter och jag frågar dem vilken tårta vi ska ha så blir svaret alltid detsamma: passionsfrukttårta ! Praktisk också eftersom den går att göra helt klar flera dagar innan kalaset och ha i frysen.
Botten:
300 gr mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao
Mousse:
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 äggulor
2 msk citruslikör ( eller punsch/annan likör)
dekorering: 4-5 st. passionsfrukt
Riv mandelmassan grovt, blanda ihop med äg och kakao.
Grädda ca 20 min. 175 grader ugn i en form med löstagbara kanter.
Låt kallna, rengör formen och lägg tillbaka kakan.
Vispa grädden hårt.
Smält chokladen
Vispa ihop äggulorna med likören, blanda ner chokladen under fortsatt vispning och sist grädden.
Bre ovanpå kakan och ställ i frysen att stelna, minst 3 timmar.
Gröp ur passionsfrukterna och garnera tårtan.
Låt den tina i rumstemperatur ca 20 min innan den äts.
"ETT LIV UTAN SORGER ÄR SOM EN MÅLNING UTAN SKUGGOR" Frank Crane
Frukttårta
Tårtbotten:
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl potatismjöl
1 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
Vit chokladmousse:
6 dl vispgrädde
400 g vit choklad
Björnbärsmousse:
200 g björnbär
1 1/2 dl grädde
1/2 dl florsocker
2 tsk citronsaft
2 blad gelatin
5 dl grädde till dekoration samt valfria frukter/bär
Gelè: 1 1/2 dl saft
1 1/2 dl gelésocker
OBS ! den vita chokladmoussen bör tillagas dagen innan.
Värm grädden tills den nästan kokar. Bryt ner chokladen, rör hela tiden. Kyl över natten. Innan användning vispas den upp med elvisp.
Björnbären tinas och mosas. Vispa grädden hårt.
Blötlägg gelatinet i vatten, krama ur och smält på låg värme i citronsaften. Vispa ihop alltsammans med florsockret.
Dela tårtan i tre delar, lägg de två fyllningarna emellan.
Bred vispgrädde över hela tårtan samt kanterna. Lägg på bären i en snygg dekoration.
" ATT LEVA ÄR INTE NOG; SOLSKEN,FRIHET OCH EN LITEN BLOMMA MÅSTE MAN HA" H.C. Andersen
Testkaka
Hittade en upplaga av ICAs Sju sorters kakor från 1964 på jobbet och där såg jag receptet på denna kaka med sin läckra färggranna glasyr och jag var bara tvungen att prova på.
Jag valde att göra en enkel SOCKERKAKA som grund
75 g smör
3 ägg
3 dl socker
4 1/2 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 1/2 dl vatten
Smält smöret och ställ det att kallna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda ihop mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Sist rör man ner smöret. Smöra och bröa en 2-liters bakform och grädda kakan i 175 grader varm ugn i ca 40 min. Prova med en sticka att den är torr.
Som fyllning gjorde jag en
MANGOYOGHURTMOUSSE
1-2 mango ( 350 g fruktkött)
1 dl socker
3 msk vatten
2 äggulor
5 blad gelatin
2 dl grädde
1 dl yoghurt
Koka upp socker och vatten och slå det över äggulorna. Vispa tills det är luftigt och svalt. ( det tar en stund)Blötlägg gelatinet och smält det , blanda det sedan med lite av äggsmeten. Vispa grädden lätt och rör ner yoghurten och blanda ihop allting. Låt moussen stelna ca en halv timme i kylen .
Dela kakan i två delar när den kallnat. Bre på moussen på den första bottnen och lägg på locket.
Ovanpå tårtan gör du så här .
Gör först en SOCKERGLASYR bestående av
2 dl florsocker
1 1/2 msk vatten
Bre ut den tunt över kakan och låt den stelna.
Gör därefter en KRISTYR på
150 g florsocker
1/2 äggvita
1/2 tsk citronsaft
Ruta in kakan med kristyren och fylll rutorna med GELÈ.
Koka upp 1 dl röd saft tillsammans med 1 dl gelésocker. Låt gelén kallna .
Det var lite pilligt och man får vara snabb så inte gelén stelnar.
Banankaka
2 1/4 dl socker
100 g margarin
3 st bananer
2 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Rör socker och margarin vitt och poröst. Mosa bananerna med en gaffel och rör ner det i smöret. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa kraftigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner det i smeten växelvis med mjölken. Smörj en rund kakform och grädda kakan i 175 grader varm ugn, ca 40-50 min.
Jag fick ett tips om att ha i några droppar bittermandeloja i smeten, och det var inte så dumt, men jag föredrar trots allt utan.
Detta är jag
Här har jag tänkt dela med mej av alla mina miljoner recept och hoppas att någon blir inspirerad.
Och kom ihåg: DEN SOM NJUTER ALLTID NJUTER ALDRIG